„Au dispărut între timp zidurile medievale ale Clujului, dar au apărut alte clădiri pe care le admirăm şi azi”. Picturi monumentale cu „orașul comoară”


După ce a pictat Clujul aşa cum arăta în secolul al XVIII-lea, pictorul şi jurnalistul clujean Békésy Károly a terminat în 1899 o altă pictură monumentală: de data aceasta, cu oraşul aşa cum arăta la acea vreme, din Hajongard/Házsongárd. 

„Au dispărut între timp zidurile medievale, dar au apărut alte clădiri noi pe care le admirăm şi azi. Ambele picture au fost inițial expuse la vechea primărie, fiind ulterior mutate la Muzeul de Artă din palatul Bánffy”, relatează András Vajda, expert al grupului Amintiri din Vechiul Cluj. 

d1.jpeg

Békésy Károly a aparținut clasei de mijloc din Cluj, a fost avocat, pictor, editor și proprietar de ziare ("Kelet"), ginerele primarului Albach Géza. Ne-a lăsat o autobiografie nepublicată dar care surprinde în detalii viața orașului din a doua parte a secolului XIX și începutul secolului XX până în 1920.  

f1.jpeg

Pictorul a găzduit în casa de pe Republicii multe personalități celebre, inclusiv pe Fadrusz János, sculptorul statuii lui Matia. Nepotul de frate al lui Békésy a fost medicul decorat cu premiul Nobel în 1961, Békésy György care l-a vizitat în Cluj în anul 1913. 

„Clujul în secolul XVIII - pictura monumentală a lui Békésy Károly din a doua parte a secolului XIX. În pictura foarte detaliată se observă încă zidul complet al orașului, turnul vechi al bisericii Sf. Mihail și multe dintre clădirile iconice ale orașului, multe existente și azi”, mai punctează András Vajda. 

f4.jpeg

Sursa: Facebook/Amintiri din Vechiul Cluj

Comentarii Facebook