Arhitectul Vasile Mitrea, care a proiectat cartierele Grigorescu şi Gheorgheni, e dezamăgit de spațiile verzi și de parcaje


Arhitectul Vasile Mitrea, care a proiectat cartierele Grigorescu şi Gheorgheni, a vorbit despre ideile pe care le-a avut când a gândit aceste cartiere.

Trebuie să facem o precizare: la Gheorgheni, noi am proiectat primele două ansambluri, de o parte și de alta a străzii Unirii, iar celelalte, că erau patru unități de locuit, au fost proiectate ulterior de alții.

În ceea ce priveşte cartierul Grigorescu, am și o bucurie, și o dezamăgire. După 1970, către ’80, a început îndesirea cartierului. Ceea ce înseamnă că au desființat spații verzi, au desființat parcaje, erau niște relații între grădina complexului de locuit și dealul Cetățuii, dealul Hoia, acestea au dispărut, pentru că între blocurile turn de la baza dealului au apărut blocuri P+4, care au obturat aceste posibilități. În Gheorgheni, spre bucuria mea nu s-au făcut aceste îndesiri în cele două ansambluri de la nordul cartierului, pe care le-am proiectat. În presă a apărut această întrebare cum cartierul Gheorgheni, în prima sa parte, nu a fost afectat de îndesire”, a declarat Vasile Mitrea la NapocaFM.

De asemenea, în cartierul Grigorescu erau prevăzute două amplasamente pentru parkinguri, a mai spus arhitectul.

Cartierul Grigorescu a avut prevăzute două amplasamente pentru parkinguri, iar fiecare unitate de locuit de 300-400 de locuitori avea o suprafață de parcare. Bineînțeles că calculul acestor suprafeţe s-a făcut după indicele de motorizare de atunci și se știe foarte bine că în anii ‘60 nu prea te plimbai cu mașina personală. Parkingurile din Grigorescu erau prevăzute în partea de Vest”, a precizat arhitectul Vasile Mitrea.

Comentarii Facebook