Radiatii electromagnetice pe malul Somesului, in cartierul Grigorescu? Locul de joaca este amplasat sub liniile de inalta tensiune - VIDEO


Locul de joaca din cartierul Grigorescu, de pe malul Somesului, a fost amplasat chiar sub liniile de inalta tensiune. Un clujean a demonstrat cu un gaussmetru ca radiatiile emise depasesc limitele admise.

Testul a inceput pe trotuarul de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, unde aparatul a demonstrat ca limita maxim de siguranta pentru sanatate, de maxim doi miligauss, era respectata.

Cativa pasi mai incolo, aparatul a inceput sa reactioneze la undele electromagnetice emise de liniile de inalta tensiune si valorile indicate au fost de 3,5 si chiar peste 5 miligauss, chiar langa aparatele de joaca montate de Primaria Cluj Napoca in 2008.

Determinarea campurilor electromagnetice este realizata in judetul Cluj de Institutul de Sanatate Publica (ISP), dar singurul specialist de aici nu a putut fi gasit pentru ca s-a pensionat. Agi Szilagyi Katalin, directorul economic al ISP Cluj, a declarat ca Santo Szabo se ocupa de aceste determinari, dar "din 2009 a fost trecut in pensie, asa ca nu are cine sa dea detalii despre aceasta problema".

Primaria Cluj Napoca a amenajat locul de joaca de sub liniile de inalta tensiune fara a efectua un studiu in prealabil pentru a vedea daca sanatatea copiilor este pusa in pericol.

 

Singurele lamuriri sumare au venit de la reprezentantii Electrica Cluj, contactati de oficialii Primariei. "Cablurile au fost izolate suplimentar, cu mai multe invelisuri si cu prize de sol. Electrica nu a facut masuratori in zona locurilor de joaca, dar la statiile de transfomare, unde radiatiile sunt mai mari de obicei, limitele nu sunt depasite. De-a lungul liniilor, emisiile sunt in scadere, asa ca specialistii spun ca nu trebuie sa fie probleme", a declarat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al primariei Cluj Napoca.

Studiile de specialitate, efectuate in special pe plan extern, au demonstrat ca radiatiile electromagnetice de peste 2 miligauss sunt considerate periculoase, in special pentru copii, existand riscul aparitiei celulelor canceroase.

Comentarii Facebook