Numele celor care au defrișat pădurile Clujului. 18 pădurari, șefi de ocoale și fostul director Ioan Morar vor fi trimiși la Parchet

 

Ministrul Apelor și al Pădurilor, Lucia Varga, a anunțat că 18 pădurari, șefi de ocoale, dar și fosta conducere a Direcției Silvice Cluj, în frunte cu fostul director Ioan Morar, au condus mafia lemnului din județul Cluj. 

 

Oficialul a prezentat rezultatul auditului efectuat în ocoalele silvice Beliș, Someșul rece, Huedin și Turda și a anunțat că 18 persoane vor fi deferite parchetului și vor fi concediate.

 

Până acum vinovați de aceste defrișări erau numai pădurarii, iar cei care îi conduceau pe acești pădurari, șefii de ocoale, șefii de districte, de cele mai multe ori nu au pățit nimic și lucrează în continuare în instituții, coordonând fondurile sau la alte departamente din cadrul direcțiilor silvice.

 

Pădurarii nu puteau fi parte la acest furt de lemn fără șefii lor. Rezultatele auditului ne confirmă că nu s-a intervenit la nivelul conducerii Direcției Silvice Cluj pentru a preveni tăierile ilegale. Putem vorbi de o lipsă de responsabilitate din partea fostei conduceri. Realitatea din teren ne arată că tăierile ilegale nu sunt de un an de zile, ci de 3 de 4 de 5 ani de zile.

 

Prin urmare vă spun că domnul director Ioan Morar, fostul director al Direcției Silvice Cluj, care acum este responsabilul cu investițiile pe Cluj, domnul director adjunct Dorin Ciucă și doamna director economic Alina But, care au fost la conducerea Direcției Silvice Cluj în ultimii 4 ani, nu au intervenit pentru prevenirea tăierilor ilegale. Practic, cu bună știință, nu au luat măsurile care se impuneau pentru prevenirea tăierilor ilegale”, a declarat ministrul Lucia Varga.

 

Oficialul a dat precizat și cum îi cheamă pe cei care au închis ochii la jaful din pădurile Clujului.

 

Pot să dau și exemple. La Ocolul Silvic Beliș, șeful de Ocol, Viorel Matiș, și fostul șef de Ocol, Traian Dobrea, sunt vinovați de tăierea ilegală a 2.227 de metri cubi de lemn, cu un prejudiciu de 370 de mii de lei. Ocolul Silvic Someșul Rece - șeful de Ocol, Vasile Vesa, are un minus de 4.533 de metri cubi de masă lemnoasă, prejudiciu de un milion de lei. Mai avem și ocolul silvic Huedin, șef Vasile Vușcan, și Ocolul Silvic Turda, Marian Moldovan, dar și Vasile Lup, fostul șef de Ocol, care au favorizat furtul de lemn.

 

Dacă vorbim de domnul Vasile Vesa, de la Someșul Rece, pot să vă dau detalii și de pădurarii, titularii de canton, care au fost vinovați de tăierea ilegală domnul Ioan Bâlc, Nicolae Toader, Gavriel Toader, Simion Safta, Voicu Tomol, Valentin Mariș, Violin Mariș.

 

De la Ocolul Silvic Someșul Rece: Traian Balc și Ardelean Roșu. Pentru ocoalele silvice Huedin și Turda încă verificările continuă”, a precizat ministrul.

 

Lucia Varga a anunșat că cei menționați vor fi concediați și li se vor face plângeri penale.

 

Ministrul Pădurilor s-a făcut de RÂS la Cluj. Știri de Cluj a informat-o cum se duc inspectorii silvici la concursuri de schi pe banii mafiei lemnului

Comentarii Facebook