Morminte maghiare stropite cu ulei ars in Cimitirul Central


Mai multe morminte maghiare din Cimitirul Central din Cluj-Napoca au fost stropite cu ulei ars. Liderii UDMR si ai CNMT dau vina pe tensiunile interetnice pentru aceasta situatie.

Incidentul a fost semnalat duminica, 12 iunie. Cele trei morminte profanate dateaza din secolul al XIV -lea si au fost restaurate de Fundatia Hazsongard, care apartine Bisericii Reformate din Cluj.

Presedinte regional al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Gergely Balazs, a declarat ca gestul este unul reprobabil, dar a spus ca nu poate acuza pe nimeni de cele intamplate.

Consilierul local UDMR, Csomo Botond, a fost, insa, mult mai direct si a pus incidentul pe seama tensiunilor interetnice inregistrate in ultima vreme, dupa amplasarea placutei lui Nicolae Iorga in fata statuii lui Matei Corvin.

"Cred ca prin aceasta initiativa (n.red. amplasarea inscriptiei lui Nicolae Iorga) s-a creat si o tensiune interetnica in oras. Vreau sa va spun ca chiar de Rusalii in Cimitirul Central iar s-au profanat anumite morminte cu ulei uzat, cu motorina s-a dat peste anumite pietre de mormant, care sunt monumente istorice. Au fost profanate si vreau sa va spun ca aceste morminte au fost restaurate de curand", adaugat Csomo Botond.

Reprezentantii Politiei au anuntat ca au declansat o ancheta in acest caz, dar nu exista niciun suspect retinut.

 

Vezi si...

Protest maghiar in Consiliul Local! UDMR a parasit sala de sedinte alaturi de un grup de tineri maghiari VIDEO si FOTO

 

Comentarii Facebook