Membru al comunitatii gay din Cluj-Napoca, batjocorit si batut la sectia de Politie 4

 

Sebastian Vornicu, un membru al comunitatii gay din Cluj-Napoca, sustine ca a fost batjocorit si injurat la sectia de Politie 4 din cadrul IPJ Cluj, dupa ce a ajuns acolo pe motiv ca i-ar fi furat telefonul mobil unui prieten de-al sau.

"Este vorba despre un telefon mobil al unui bun prieten din Bucuresti, care vine des in Cluj, in week-end-uri. Din motive personale a ales sa-si amaneteze telefonul, iar dupa ceva timp m-a rugat pe mine sa i-l scot, el fiind plecat la Bucuresti. L-am ajutat si am zis ca ne intelegem noi cumva cu banii. Asa ca, i-am scos telefonul de la amanet, iar cand a venit in Cluj, acum cateva saptamani a stat la mine in locuinta, undeva in Manastur. Eram mai multi prieteni in casa, era amiaza si el, impreuna cu un alt amic, s-au pus sa doarma. Eu am iesit putin la plimbare pentru a-i lasa sa se odihneasca. Insa, inainte de a se pune la culcare si-a pus de fata cu mine si cu ceilalti din casa mobilul sub perna. Dupa vreo 30 de minute de plimbare am ajuns acasa si m-a intrebat: "Nu mi-ai vazut telefonu?", iar eu i-am zis ca "Nu". Atunci am inceput sa-l cautam prin toata casa, insa degeaba", a spus Sebastian.

Pentru ca era nervos, cel in cauza a decis sa depuna o plangere la Politie. "Era foarte nervos ca nu-si gasea telefonul, motiv pentru care a apelat la Politie. Asta a fost saptamana trecuta joi (n.r. 5 aprilie), cand am mers impreuna cu el pentru a-i arata ca nu ma tem, pentru ca sunt nevinovat.


Primul intervievat a fost prietenul meu. A stat cam 5 minute, dupa care am intrat eu. Atunci a inceput totul. Respectivul politist de la Sectia 4 a inceput sa-mi vorbeasca urat, sa ma injure de mama, sa-si bata joc de mine, facandu-ma "gunoi" si mai rau, a inceput sa ma loveasca peste cap. Eu sunt un om linistit, asa ca nu i-am zis nimic. Mi-a controlat actele si a zis ca sa scot telefonul pe care l-am furat", mai spune Sebastian Vornicu.


"Ca sa ma linisteasca, prietenul meu, cel care a depus plangerea a spus ca si-o va retrage in cazul in care va fi emis un mandat de arestare pe numele meu. Insa nu stiu de ce nu face acest lucru acum, inainte sa fiu arestat", a adaugat clujeanul.

 

"Daca faptele se adeveresc, este inadmisibil ca un angajat care are ca principala atributie apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei sa recurga in anchetarea cazurilor la astfel de agresiuni fizice si verbale, indiferent de orientarea sexuala a celui anchetat. Ar fi moral ca superiorii acestora sa deschida o ancheta, iar daca cei acuzati vor fi gasiti vinovati, noi vom oferi tot suportul juridic partilor vatamate in demersurile acestora ulterioare. Totodata venim in intampinarea IJP Cluj si ne declaram deschisi ca si pana acum in a purta discutii cu angajatii institutiei pentru a-i forma si informa cu privire la orientarea sexuala si  problemele cu care membrii acestei comunitati se confrunta.", a spus Lucian Dunareanu, directorul executiv al organizatiei LGBT locale "Be An Angel Romania".

 

Mentionam ca, am facut si o solicitare la IPJ Cluj in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, insa pana in momentul de fata nu am primit niciun raspuns cu privire la acest subiect.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________

UPDATE

 

"Stimata doamna Anca Larisa Baciu,

La cererea dumneavoastra, inregistrata cu numarul 1.479/10.04.2012,  prin care solicitati informatii conform Legii nr. 544/2001, va comunicam urmatoarele:

Pana  in prezent,  numitul  S. Vornicu  nu a  depus o plangere  la  Inspectoratul Judetean de Politie Cluj   in care sa sesizeze  aspectele publicate  in presa.  Acesta are  posibilitatea sa se adreseze  si Parchetului,  organ judiciar competent sa efectueze urmarirea penala  in cazul infractiunii de  purtare abuziva,  conform art. 209 al.3 din Codul de procedura penala.
Din  verificarile  efectuate la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie Cluj nu au rezultat  date, indicii care sa sustina  informatiile aparute in presa.


Cu stima, Responsabil Legea nr.544/2001
                   Subinspector de politie,
 

                                Purdea Anca-Sidonia"

 

 

Anca Baciu

Comentarii Facebook