Miercuri 24 Aprilie

Fostul dictator maghiar Horthy Miklos, onorat cu o prelegere la Cluj, la Zilele Culturale Maghiare

 

Fostul dictator maghiar, Horthy Miklos, partenerul lui Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, vinovat de deportări ale evreilor şi atrocităţi împotriva românilor, va fi onorat la Cluj cu o prelegere. 

 

Evenimentul va avea loc miercuri, fiind organizat de o revistă culturală de limba maghiară din Cluj-Napoca, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.

 

Directorul Zilelor Culturale Maghiare, Gergely Balasz, a declarat că este numai o prezentare a unui ”personaj istoric controversat”, fără a fi vorba despre o comemorare.

 

Prelegerea de miercuri despre Horthy Miklos este o manifestare ştiinţifică, susţinută de Romsics Ignac, membru al Academiei Maghiare de Ştiinţe, în cadrul seriei ”Istorie şi memorie” organizate de revista culturală ”Korunk” din Cluj. Amfitrioana evenimentului va fi Kovács Kiss Gyöngy, redactorul şef al revistei. Nu este o comemorare, ci o prezentare a unui personaj istoric controvesat din secolul al XX-lea”, a spus Gergely.

 

Redactorul şef al revistei ”Korunk”, Kovács Kiss Gyöngy, a declarat că prelegerea nu contravine ordonanţei privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob. ”Prelegerea despre Horthy Miklos este una cu caracter pur ştiinţific şi istoric, nefiind vorba despre o comemorare. Nu se încadrează în prevederile recentei ordonanţe privind promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război. Horthy a fost o personalitate definitorie a istoriei maghiare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Finanţarea pentru organizarea acestei prelegeri nu implică bani publici româneşti, fiind vorba de sume din Fondul Cultural Maghiar din Ungaria. Sper ca această prelegere să nu fie folosită în scopuri politice”, a spus Kovacs Kiss Gyongy, conform Mediafax.

 

Horthy Miklos a fost guvernator al Ungariei în perioada 1 martie 1920 - 15 octombrie 1944. El a fost acuzat că ar fi permis deportarea a sute de mii de evrei în lagărele naziste şi ar fi fost responsabil de atrocităţile comise împotriva românilor.

Comentarii Facebook