Clujul are un proiect mai important ca METROUL: Ministerul Transporturilor și CFR nu sunt interesați

 

Pentru Cluj-Napoca, legătura de la Gara Someșeni la Aeroport este mai importantă ca metroul. 

 

Primarul Clujului, Emil Boc, a spus că legătura de la Gară la Aeroport se poate face foarte ușor, dar că se opun cei de la CFR și Ministerul Transporturilor, cărora nu le pasă.

 

Sper ca CFR -ul să nu blocheze proiectul de intermodal, de a lega Gara de Aeroport pe calea ferată. Ne stă la îndemână. Bani europeni există. Aici sper să nu se blocheze la București pentru că au fost obiecții la CFR Călători, care nu a vrut să pună banii pentru a cofinanța acest proiect. 

 

Cei de la CFR sunt foarte reticenți în modernizare. V-am dat ca exemplu intermodalul, unde refuză să legăm Gara de Aeroport. Vă dați seama ce culoar extraordinar ar ieși și ce avantaj major am avea. Aeroportul ajunge acum la peste 2 milioane de pasageri. Vă dați seama ce util ar fi să avem o altă alternativă de a ajunge la Aeroport, decât pe ruta aceasta rutieră, de la Est la Vest. Eu îl consider un proiect mai important decât metroul, legarea Gării (Someșeni) de Aeroport. Ar răspunde unei nevoie actuale. Calea ferată există și numai trebuie realizată legătura. Aici nu trebuie să găsești bani, să găsești locația pe unde să meargă metroul. Aici pur și simplu ai calea ferată și Primăria și-a dat acordul să realizeze o pasarelă de la gara din Someșeni și până la Aeroport. Ar costa 7 - 10 milioane de euro și noi am spus ”DA” din primul moment.

 

Blocajul este la Ministerul Transporturilor și la CFR, care au spus că nu îi interesează. Trebuie să vină un clujean... Asta e neșansa când nu ai o reprezentare majoră în Guvern. Cât am fost noi am reușit să facem centurile și Autostrada Transilvania. Cred că nu contează culoarea politică a celui care este la București. Oricare ar fi, Doamne ajută să fie acolo și să lase ceva în urma lui pentru Cluj. Trebuie să înțeleagă că orașul acesta aduce bogăție și aduce plus valoare și bani. 

 

Cât am fost la Guvern am spus să vedem ce proiecte pot fi finalizate și așa am finalizat centura Timișoarei, centura Ploieștiului, am finalizat pasajul Băneasa, centura Constanței, am dat drumul la centura Sucevei, am terminat centura Sibiului și apoi Autostrada Transilvaniei. Atunci s-au dat mai mulți bani la investiții, decât acum. Sper să se revină și să se investească bani”, a explicat primarul Emil Boc, la Realitatea FM.

 

Proiectul de realizare a intermodalului, adică transport pe calea ferată la Aeroport, ar presupune că din Gara Someșeni să se facă accesul spre zona de îmbarcare pe o pasarelă, care să treacă de deasupra drumului național. Prin această investiție, foarte mulți pasageri nu ar mai opta pentru transportul cu mașina, ci s-ar deplasa cu trenul, sunt de părere cei care au gândit proiectul.

 

Fiind parte în acest plan, CFR Călători, în calitate de proprietar al Gării Someșeni, trebuie să participe cu o sumă la cofinanțare, ceea ce nu corespunde cu dorințele șefilor de la București. 

Comentarii Facebook