banner vertical 155x600 ACI.jpg
banner vertical 155x600 ACI_1.jpg

Social

Cluj: Cine e primul țigan din România care cere repatrierea în India

   

Ionel Sărac, un ”avocat” din Cluj care oferă asistență juridică romilor în instanță, a depus o cerere de azil în India

 

Ionel Sărac are 58 de ani și așteaptă acum un răspuns de la Ambasada Indiei. Cunoscut pe holurile instanțelor sub numele de ”avocatul țiganilor”, Ionel Sărac este un personaj pitoresc. El iese în evidență prin costumele stridente pe care le îmbracă sau prin pantofii care imită pielea de tigru sau de leopard. A ajuns și personaj principal al unui roman de ficțiune scris de judecătorul clujean Lucian Cristea.

 

Ionel Sărac nu este avocat în puterea cuvântului, ci reprezentat legal, astfel că se ocupă numai de înaintări de cereri, depuni de concluzii și solicitări de probe în instanță.

 

Ionel Sărac este student în anul 3 la Istorie și student în anul 2 la Facultatea de Drept din cadrul UBB, după cum rezultă din carnetul de student. Primul an l-a făcut între 2003- 2004, iar al doilea, între 2010-2011, dar nu știe când va termina cursurile.

 

El a fost condamnat recent la instanța de fond pentru avocatură clandestină și înșelăciune, dar achitat definitiv la instanța de apel. Plângerea i-a fost făcută de o clientă: ”După ce am câștigat cauza, când să plătească onorariul de avocat m-am trezit cu o plângere penală pentru înșelăciune, cum că ea nu a știut că eu nu sunt avocat”.

 

După această experiență, Ionel Sărac a depus cererea la Ambasada Indiei prin care solicită să primească cetățenia indiană și alta, la Ambasada României din India, unde să lucreze ca scrib sau consilier juridic.

 

Dacă îmi acceptă cererea de azil, o să învăț și limba lor în câteva luni. Să știți de la mine că nu este lucru ușor să iei viața de la capăt la 58 de ani. Dacă trebuie să învăț limba indiană, voi face și acest lucru. Știu că și acolo este greu, dar sunt dispus să încep totul de la zero”, a mărturisit ”avocatul”.

 

În cererea de repatriere, Ionel Sărac scrie că a auzit cu bucurie declarația ministrului de Externe al Indiei, Sushma Swaraj, de la un congres internațional al țiganilor, prin care îi cheamă pe toți țiganii acasă, și că autoritățile române l-au tot șicanat din cauza apartanenței lui la etnia țigănească: ”Vă aduc la cunoștință cu sinceritate că, într-o dimineață, văzând știrea transmisă de dvs. pe un post TV, știre constând în aceea că indienii ne vor în țara mumă pe țiganii de pe întregul mapamond, mi-au curs în mod involuntar lacrimile de bucurie”, scrie Evz.ro.

 

Sărac a fost învățat de mic că țiganii din România provin din Nord-Vestul Indiei, din ținuturile Tarhii și Malabah. Apoi, la Facultatea de Istorie, Sărac s-a documentat mai mult și a ajuns la concluzia că are perfectă dreptate. ”Voi lucra pentru țiganii din India și, implicit, pentru populația autohtonă a Indiei până la adânci senectuți și chiar până la moarte, dacă va fi cazul chiar fără remunerație. Doresc să lucrez scrib – să scriu acte în registrul de evidență, să fac consiliere juridică sau socială și să întocmesc acte de stare civilă pe teritoriul Indiei”, a mai scris el în cererea către Ambasada Indiei.

 

În cursul lunii martie 2016, ministrul de Externe din India, Sushma Swaraj, a făcut o declarație explozivă la un congres internațional al țiganilor: ”Voi sunteți fiii Indiei, care ați migrat și ați trăit în condiții grele de-a lungul veacurilor. Marea comunitate de 20 de milioane de țigani trăiește în mai mult de 30 de țări și toți sunt urmași ai străbunilor noștri”.

coral1_1_1.jpg
10-1-2017, 13:01
100 vizualizări
6 comentarii
Mo12-1-2017, 8:58
Ia pe toti cu tine, acolo veti fi acasa
.11-1-2017, 3:35
Tiganul asta e mai presus si mai demn decat multi romani.
dilema11-1-2017, 14:34
Dute ma,de aceea nu stiu sa convietuiasca cu vecinii,si nu respecta nimic si pe nimeni!Sinteti niste Lepre toti T.i G.A NII!
Exodeanu10-1-2017, 18:52
Doamne Dumnezeule din ceruri, ajuta-i pe acesti napastuiti sa se intoarca in tara lor din lunga pribegie, din robie, din saracie, cat mai repede cu putinta, ca nu mai putem si ii rotisam de vii!
Gogu' milogu'10-1-2017, 15:55
Cu ce putem ajuta pe toti sa se intoarca la patria muma cat mai repede? Sa nu mai sufere in pribegie saracii de ei! Bun exemplu! Demn de urmat!
Antonescu10-1-2017, 13:45
Doamne' ajuta!!! Asta da stire, care ar culmina cu cat mai multe cereri din partea acestori"pasari" ratacitoare care sa se intoarca acasa. Sper ca actul acestui om responsabil sa trezeasca orgolii nationaliste celor din India si sa-si cheme toti fratii acasa!!!

Cele mai citite ştiri din Social

4684 vizualizări
17-10-2018, 8:19
Ioan Pugna, unul dintre liderii taximetriștilor clujeni, rănit într-un accident de un șofer beat - FOTO» Vezi tot
3954 vizualizări
16-10-2018, 7:30
Interlopul Ceapă din Mănăștur a scuipat un șofer în trafic - VIDEO» Vezi tot
3206 vizualizări
17-10-2018, 10:58
Tânără blocată timp de 12 ore în baie, în Florești, salvată de pompieri. Un vecin a auzit-o și a sunat 112» Vezi tot
2323 vizualizări
17-10-2018, 14:16
Circ fără bani într-un troleibuz din Cluj-Napoca - VIDEO» Vezi tot
2222 vizualizări
17-10-2018, 14:59
Pieton lovit la Praktiker, în Florești! Trafic blocat, toți șoferii diperați pe Facebook » Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?