ANALIZĂ: Cât de poluat ar fi fost aerul în Cluj, dacă nu aveam autobuze electrice, tramvaie și troleibuze


Primăria Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca au realizat o evaluare a impactului mijloacelor de transport în comun electrice asupra aerului respirabil.

Potrivit acestei analize municipiul Cluj Napoca se află pe primul loc în Europa si pentru că fosta regie si actuala CTP au mentinut si dezvoltat transportul în comun cu tramvaiul si troleibuzul. Potrivit datelor impresionante din acest document, dacă transportul public din Cluj-Napoca s-ar fi realizat doar cu autobuze diesel, cele 350 de mijloace de transport public necesare ar fi poluat în fiecare zi aerul respirabil al Clujului cu peste 52 de tone (t) de substante toxice, ajungându-se lunar la un bilant socant: 1564 t de noxe. Faptul că în permanentă au circulat în acesti ani cca.125 mijloace de transport electrice a determinat reducerea emisiei de substante toxice în atmosferă cu 560 t/lună”, informează CTP Cluj.

Potrivit evaluării efectuate de specialistii CTP, prin inlocuirea a 10 autobuze diesel vechi cu 10 autobuze electrice aerul respirabil al Clujului va fi mai curat, iar sănătatea publică va fi mai bine protejată din cauza reducerii poluarii chimice, cu 4,5 t/lună/autobuz.

De asemenea, conform calculelor, în 2019, la Cluj Napoca, odată cu intrarea în activitate a celor 30 de autobuze electrice si înlocuirea unui număr similar de autobuze poluante, aerul pe care-l respirăm nu va mai fi afectat de cele 135 de to de noxe evacuate lunar pe tevile de esapament ale acestora.

Avânt în vedere acest context, în 2016, CTP va achizitiona 10 troleibuze noi articulate, urmând ca anul viitor să mai cumpere încă 10. În acelasi timp, în perioada 2016-2019, Primăria si CTP vor achizitiona 30 de autobuze electrice si 17 tramvaie, pentru care sunt asigurate si fondurile necesare.

Comentarii Facebook