A devalizat Banca Dacia Felix, dar a scăpat din închisoare după ce a scris o carte de care nu a auzit nimeni


Mircea Horea Hossu, condamnat la 10 ani de închisoare pentru devalizarea Băncii Dacia Felix, a ieșit de după gratii după ce a executat jumătate din pedeapsă, pentru că a deveni scriitor.

Hossu a ieșit din arest săptămâna trecută, instanța fiind impresionată de opera lui, cu toate că volumul nu se găsește nicăieri.

Fostul președinte al Comitetului de risc din Banca Dacia Felix a fost acuzat că a primit, în 1992, 20 de milioane de lei pentru a aproba un credit de 225 de milioane de lei. Hossu a fost condamnat, în anul 2000, la 10 ani de închisoare, dar și-a luat tălpășița din țară, fiind prins numai în 2007, în Dijon, Franța.

Mircea Horea Hossu a fost închis la Rahova şi la Gherla, având de executat 7 ani de închisoare, dar a încercat de mai multe ori să obțină o eliberare înainte de termen. A invocat motive umanitare și a cerut să fie eliberat pentru a-și îngriji tatăl, în vârstă de 80 de ani, şi pe soţia sa, bolnavă de cancer, apoi a spus că firma familiei este în pragul falimentului şi angajaţii vor ajunge şomeri, dacă nu este eliberat. Cererile i-au fost respinse.

Mircea Horea Hossu a scris o carte de după gratii și a reușit să convingă instanța. Volumul "Criza economică - analiza sectorială" nu apare în vrei bibliotecă, dar Facultatea de Business din Cluj şi-o asumă ca o lucrare deosebit de importantă. Coordonatorul lucrării este profesorul universitar Partenie Dumbravă, care cu 15 ani în urmă era angajat al Băncii Daciei Felix. "Eu zic că analiza este destul actuală şi folositoare. Este o carte de citit", a spus Dumbravă.

Dumitru Matiş, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca, a pus punctul pe i: "Dacă era importantă trebuia să aud de ea. Ştiu că Hossu a fost un student eminent, dar apoi s-a apucat de prostii".

Comentarii Facebook