Spitalul de copii Cluj se dezintegrează, dar Consiliul Județean Cluj alocă 500.000 de euro pentru dotarea unui spital din Republica Moldova

 

În an Centenar, Consiliul Județean Cluj alocă 500.000 de euro pentru dotarea unui spital din raionul Hîncești din Republica Moldova.

 

În același timp, la spitalul de copii din Cluj-Napoca, aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj, Asociația Beard Brothers Cluj și alte organizații au renovat din donații saloanele în care stau copiii și chiar au construit un etaj nou.

 

Pentru a înțelege ce înseamnă 500.000 de euro trebuie spus că Bărboșii au investit 55.000 de euro pentru a renova 8 saloane la Clinica de Pediatrie de pe strada Crișan. ”Am luat în primire această secție, etajul doi Pediatrie II, în condiții destul de nasoale, cu mucegai și așa mai departe. Am intervenit cu echipe de construcție, am dărâmat practic tot, am ajuns până la cărămidă, apoi am tencuit, am pus geamuri, uși, parchet, am dotat grupurile sanitare cu gresie, faianță și tot ce se vede aici. Proiectul a durat în total undeva la patru luni de muncă, iar costurile au fost cam aproximativ 55.000 euro. Cel mai greu a fost să facem rost de materiale noi pe timpul lucrărilor, deoarece proiectul a fost estimat la o valoare, dar deoarece clădirea este foarte veche au fost foarte multe lucrări neprevăzute și a trebuit să alergăm și să suplimentăm”, a declarat Cornel Hoza, președintele Beard Brothers. Vezi AICI detalii.

 

Am considerat că, înainte de orice, faptele trebuie să vorbească pentru noi, în anul Centenar. E un pas mare înainte în consolidarea relației cu adevărat speciale pe care o avem cu frații noștri de peste Prut pe care am decis să îi sprijinim direct prin finanțarea acestor proiecte din domeniul educației și sănătății”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

 

Consiliul Județean Cluj a alocat din bugetul propriu echivalentul a 500.000 euro în vederea finanțării construirii unui laborator clinic în cadrul Spitalului Raional Hîncești, respectiv pentru crearea unui Centru de excelență în domeniul educației. Conform hotărârii adoptate de plenul forului județean, din suma totală aprobată, 267.000 euro vor fi alocați până la finele acestui an, diferența urmând a fi asigurată în cursul anului viitor.

 

În ceea ce privește sprijinirea Spitalului din Hîncești, se impune a fi precizat faptul că această  unitate sanitară îndeplinește rolul de spital regional, ce deservește patru raioane, cu peste 260.000 de locuitori. Din costul total al proiectului, de 935.000 euro, suma ce urmează a fi suportată de Consiliul Județean Cluj este de 350.000 euro.

 

Referitor la edificarea Centrului de excelență în domeniul educației, necesitatea realizării acestui obiectiv este legată de dorința oferirii unei alternative viabile elevilor și profesorilor performanți, din diferite instituții educaționale din raion, care nu reușesc să depășească anumite bariere ce le limitează dezvoltarea și punerea în valoare, la maxim, a capacităților de care dispun. Prin crearea unui astfel de centru, autoritățile locale urmăresc formarea unui nucleu educațional de elită, capabil să ofere o integrare mult mai ușoară din punct de vedere profesional și social. Bugetul total estimativ al proiectului este de 185.000 euro, din care Consiliul Județean Cluj va contribui cu suma de 150.000 de euro.

 

Amintim în acest context faptul că, în conformitate cu prevederile legislației actuale, autoritățile administrației publice locale din România pot aproba finanțări din bugetele proprii pentru anumite categorii de investiții derulate pe teritoriul Republicii Moldova și Ucrainei, în baza acordurilor încheiate în acest sens. 

 

Foto: Vizita pe care Alin Tișe (PNL) și Marius Mânzat, vicepreședintele CJ Cluj (PNL) au făcut-o în Republica Moldova

 

Comentarii Facebook