Maghiarii vor sa amplaseze bustul fostei imparatese Austro -Ungare, Sisi, pe Dealul Cetatuia VIDEO


Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) solicita Primariei Cluj-Napoca sa refaca vechea carare de pe Dealul Cetatuia si permisiunea sa amplaseze bustul fistei imparatese Sisi.

Presedintele regional al CNMT pe Transilvania, Gergely Balasz, a declarat ca bustul fistei imparatese a fost amplasat pe cararea care porneste de la podul Elisabeta in 1902, dar a fost furat pe vremea comunistilor.

"Trebuie sa stim ca in anii 1900 a fost construita o carare pe Dealul Cetatuia, pentru cetatenii clujului, care la final de saptamana obisnuiau sa faca plimbari in zona asta. Aceasta carare este intr-o stare foarte proasta si am aflat ca domnul primar Apostu a declarat ca au inceput lucrarile pe podul Elisabeta. Noi suntem foarte fericiti ca are loc restaurarea podului, dar am vrea sa atragem atentia ca acest pod era construit pentru ca cetatenii sa ajunga la aceasta carare si ar fi foarte util sa renovam si aceasta carare, pe care a fost amplasata in 1902 statuia fostei imparatese Austro Ungare, Sisi, care are statui in foarte multe tari ale lumii", a declarat Gergely Balasz.

Statuia urmeaza sa fie copiata dupa un exemplar care se afla la Miskloc, in Ungaria. "Noi facem o copie a acestei statui si o aducem in casa in Cluj. Aceasta a disparut in timpul comunismului de pe Dealul Cetatuia. Noi am dori sa o reamplasa, iar in august aducem acasa aceasta statuie, care va fi amplasata pe carare cam la 70 de metri de pod. In acest sens, vom cere permisiunea Primariei printr-o scrisoare oficiala", a mai spus Gergely. 

Bustul din bronz va avea circa un metru inaltime si, in prima faza, va fi amplasat in curtea unei biserici pana cand Primaria va emite avizul necesar.

Imparateasa Elisabeta de Wittelsbach a fost sotia imparatului Austriei, Franz Joseph, si a fost cunoscuta in intreg imperiul Austro - Ungar sub numele Sisi.

 

Vezi si...

Podul Dragalina de langa Opera Maghiara intra in reabilitare VIDEO

Comentarii Facebook