Cum au ”arestat” şefii sindicatului Civitas Primăria Cluj și au transformat-o în propria FEUDĂ? Editorial de Emanuel Ungureanu

 

Ştiri de Cluj a demonstrat clar în articolele anterioare şi credem că nu  mai este nici un secret pentru nimeni  faptul că, şefii sindicatului din Primăria Cluj împreună cu un grup, atent “selectat”, controlează autoritar tot ce “mişcă” în această  instituţie.

 

Suciu Valer  şi Bobină Dumitru ,  au “arestat”, practic,  împreună cu  caţiva oameni ,  comisiile de disciplină, de angajare,  promovare, totul, sub pretextul evitării unor eventuale  abuzuri din partea executivului. Practicile abuzive ale sindicatului au fost inaugurate în “epoca Funar” şi perpetuate sub diferite forme  în toate mandatele primarilor care au condus primăria clujeană. 

 

Anii de “miere sindicală” s-au încheiat, însă,  odată cu “tăierile” care au diminuat drastic veniturile angajaţilor din administraţia locală clujeană.  

 

A fost linişte în trecut  atata timp cat sindicatul obţinea suficiente sporuri şi avantaje pentru salariaţi încat aceştia să facă “ciocu mic”.

 

Puţini funcţionari au fost curioşi ce se întamplă cu destinaţia sumelor cheltuite de sindicat din cotizaţiile lor sau ce salarii îşi trag şefii “merituoşi” din cotizaţii.

 

Nu au fost interesaţi mulţi dintre ei,  nici de utilitatea sau oportunitatea susţinerii ansamblului  de dansuri populare “Crăişorul”, din fonduri sindicale, formaţie  care ”sugativa” oricum, an de an şi bugetul public local .

 

Scopul oficial al susţinerii “Crăişorului “ a fost acela de a promova pe miişoare bune de euro inestimabilul şi inegalabilul folclor autohton, mai ales în Occident. 

 

Au protestat firav funcţionarii din primărie şi chiar deloc presa sau societatea civilă atunci cand,  sume importante din banul public s-au dus în ultimii ani pe cadouri de Crăciun pentru angajaţii primăriei. Aceste alocări degrevau practic bugetul sindicatului, care putea fi cheltuit liniştit spre exemplu organizand mese de 8 Martie la hotelul Napoca. De ce la Hotelul Napoca? Cum, de ce? Pentru că este frumos şi mai ales pentru că există o relaţie specială între Suciu Valer şi Ghiran Petru, patronul hotelului Napoca.

 

Această prietenie vrednică de un roman, poate fi probată chiar în declaraţia de avere din anul 2011 a lui Suciu Valer în care se poate vedea generozitatea cu care bravul lider de sindicat  îl  împrumută pe domnul Ghiran Petru, patronul hotelului Napoca,  cu “modesta” sumă de 80000 lei…..(vezi doc)  Poftă Bună!

 

Membrii de sindicat din primăria Cluj,   pot fi definiţi  ca habarnişti pentru că, tot timpul repetă obsesiv , că ei nu au avut habar de modul în care cheltuie sindicatul banii lor, că nu le-a dat nimeni socoteală , că ei nu ştiu nimic….

 

Sigur, au  “marait” pe  ici, pe  colo,  pe la colţuri,  habarniştii,  că nu este firesc ca,  aproape toate neamurile lui Suciu şi Bobină, indiferent de competenţă, să-şi găsească ”culcuş” “cald în mai toate compartimentele din primărie. 

 

Primăria Cluj-Napoca  este,   ca mai toate instituţiile publice din Romania,  locul  adunării familiilor, nepoţilor, fiilor, mătuşilor, nu se cade să vorbeşti despre nepotul cuiva, adus peste noapte, pentru că şi tu ţi-ai adus fiica, pentru că , nu-i aşa, toţi trebuie să caştigăm o păine…

 

Oricum toţi clujenii pot fi liniştiţi, în caz de calamitate, cutremur, epidemie locală, nu trebuie să sune la 112, ci este suficient să facă rost de numerele de telefon ale lui Suciu şi Bobină, pentru că la 

Apărare Civilă,  cei doi şi-au plasat suficiente neamuri şi “pile”, încat clujenii se pot simţi în  siguranţă….. 

 

Familia Bobină a celuilalt  “tartor”, care “taie” şi “spanzură”, în primărie,   este şi ea  o familie  mare şi miloasă,  soţia “vopsitului” lider a fos aproape, “silită”, în ciuda faptului că este  pensionară , să ocupe postul de coordonator al Centrului de zi pentru varstnici nr 2, Cluj-Napoca,  de unde unde caştiga  în anul 2011  un venit anual  “modest”, de 23.201 lei. Frumos, nu?

 

Din păcate, “nepotiada” din primărie, alimentată de “famiglia” sindicală  a făcut şi  victime colaterale nevinovate, 6 angajaţi din primărie , “prieteni”, ai consilierului juridic Savatie Roxana, au indicat-o în mod eronat pe aceasta ca fiind nepoata lui Suciu Valer.

 

Din fericire pentru “eternul” şef de sindicat, familia lui mare şi greu de întreţinut a scăpat de un membru, doamna Savatie neavand nici o legătură de sange sau de altă natură cu liderul de sindicat…. 

 

Lăsand gluma la o parte, putem vedea  lipsa de cultură instituţională specifică unei ţări ca Romania, aflată într-o veşnică tranziţie, această înapoiere a  făcut ca relaţia dintre  Sindicatul Civitas şi executivul primăriei,  să fie una nefirească.  

 

Acest “concubinaj” ciudat nu ar fi ieşit la iveală  însă, dacă 432 de salariaţi ai primăriei din Cluj-Napoca, nu ar fi pus o întrebare simplă. 

 

Putem face şi altceva cu banii noştri decat ce ati hotarat voi “pe sub masă”? 

 

Mica revoluţie din primăvara întarziată se poate opri acum, dacă habarniştii sindicalişti , nu vor îndrăzni  să  le adreseze  cateva întrebări esenţiale celor care fac parte din “famiglia” Civitas şi foarte important, nu  vor insista pentru răspuns:

1. Cum s-au cheltuit sumele provenite din cotizaţii în ultimii 5 ani?

2. De ce nu a existat niciodată un mecanism transparent de consultare  cu toţi membri de sindicat cu privire la utilitatea şi oportunitatea cheltuirii banilor proveniţi din cotizaţii?

3. De ce nu a fost comunicat membrilor de sindicat faptul că a fost schimbat statutul în anul 2011?

4. Care sunt privilegiile financiare de care se bucură cei care fac parte din structura de conducere a sindicatului ( Preşedinte, Birou Executiv, Comisie de Cenzori), caţi dintre aceştia sunt integraţi în programe tip “formatori” pentru asociaţiile de locatari, sau sunt plasaţi ca “specialişti” în proiecte cu finanţare europeană?

5. De ce se serviciul financiar contabil extrage lunar sume de bani din veniturile salariaţilor în bugetul sindicatului dacă foarte mulţi dintre ei nu fac parte din contractul colectiv de muncă,  pur şi simplu sau sunt  detaşaţi?

6. Are sindicatul pregătite sumele necesare ca în cazul în care sentinţa definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Oradea, din data de 18.03.2013, prin care salariaţii care au beneficiat de unele sporuri, trebuie să  restituie importante sume de bani din anul 2010, pentru ca sindicatul să poată plăti  aceşti bani din cotizaţii?

 

Eu zic, că pentru început, nu sunt ”rele” întrebările, dar mă tem că pentru ”famiglia” sindicală sunt, ”grele”…

 

PS: Ştiri de Cluj face cadou, publicand în beneficiul habarniştilor din Primăria Cluj-Napoca, aşa cum a promis, statutul foarte bine păzit al Sindicatului Civitas modificat ”pe şest”, în anul 2011, prin care se poate vedea cu uşurinţă, cu nume şi prenume, care sunt membrii ”famigliei” care au ”arestat” sindicatul habarniştilor din Primăria Cluj (vezi AICI documentul).

 

În acelaşi document se poate vedea cu uşurinţă  şi faptul că liderii de sindicat nu pot fi schimbaţi decat cu mare dificultate, fiind mai eterni decat moartea….

 

Însă sindicaliştii care nu apucă să  treacă  la cele veşnice, pot să scape de sindicat prin demisie.

 

Doamne-ajută!

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

UPDATE

 

 

”Nepotiada ” din primărie a reputat o nouă victorie. Am găsit-o în sfarșit pe adevărata  și ”competenta” nepoată a lui Suciu, numele ei este, Simina Feneșan-Cadiș.

Nepoata lui Suciu  a reprezentat în instanță cu un ”succes nebun” , salariații din primăria Cluj-Napoca în procesul pierdut de către Sindicatul Civitas.

În urma sentinței definitive a Curții de Apel Oradea din data de 18.03.2013,  sute de angajați din primărie trebuie să restituie importante sume de bani.

Repar prin această precizare și confuzia comisă într-un articol anterior,  precizand că, Savatie Roxana, consilier juridic în primărie nu a reprezentat sindicatul în acest proces de notorietate, neavand pe cale de consecință   să i se impute o eventuală apărare defectuoasă.

Îi dorim succes în cariera de jurist aflată la debut și îi urăm în același timp să nu se încurce vreodată, nici din greșeală  cu sindicate tip ”Suciu-Bobină SRL”.

Comentarii Facebook