A murit Verestoy Attila, senator UDMR din 1990 și până acum

 

UDMR anunță decesul senatorului Verestoy Attila, unul dintre liderii marcanți ai Uniunii din 1990 și până acum.

 

Verestoy Attila a murit la vârsta de 63 de ani. Senatorul ocupa și funcția de președinte al Organizației Odorheiu Secuiesc.

 

Ne luăm rămas bun de la un om deosebit, un coleg și prieten, un politician de excepție, dedicat comunității maghiare, pe care a reprezentat-o cu cinste și loialitate în Parlamentul României.

 

Încă dinainte de căderea căderea regimului comunist, Verestóy Attila a fost dedicat cauzei maghiare, iar interesul său a atras  atenția fostei Securități. Potrivit afirmațiilor sale, după ce a fost contactat de unii diplomați ai Ambasadei Ungariei - el a reușit, în repetate rânduri, să distribuie materiale de presă maghiare în Ținutul Secuiesc. Telefonul său a fost ascultat și i-a fost retras statutul de stagiar. Însă după schimbarea regimului, Verestóy Attila și-a asumat rolul de fondator al Uniunii Democrate Maghiare din România. Implicarea sa în viaţa comunităţii a fost strâns legată de activitatea parlamentară, fiind membru permanent al Legislativului de la București”, precizează UDMR.

 

Liderii Uniunii susțin cp Verestóy Attila și-a dedicat toată viața comunității maghiare.

 

Senatorul UDMR s-a născut la 1 martie 1954, la Odorheiu Secuiesc. A fost căsătorit, tatăl unui copil și bunicul a doi nepoți.  Și-a început studiile în orașul natal,  apoi a absolvit Facultatea de Inginerie Chimică la Universitatea Tehnică din București. În 1999 a devenit doctor în științe chimice. Înainte de 1989 a lucrat ca inginer la Sfântu Gheorghe și apoi la Odorheiu Secuiesc. A fost lector la Universitatea Tehnică din București, apoi cercetător la Institutul de Cercetări Chimice Anorganice București. După 1990, a devenit consilier al Frontului Salvării Naționale, membru al grupului de experți al vicepreședintelui Károly Király. În perioada februarie-mai 1990 a fost membru al Consiliului Unității Naționale Provizorie, președinte al Comisiei permanente pentru minorități. 

 

Din 1990, a fost senator UDMR de Harghita și de mai multe ori liderul grupului Uniunii din Senat.

Comentarii Facebook