Miercuri 24 Aprilie

Studiu: Un milion de tineri români nici nu muncesc nici nu studiază

 

Conform unui studiu, în România sunt peste 1 milion de tineri care nici nu muncesc, nici nu merg la şcoală.

 

În ultimii 10 ani, populaţia României a scăzut cu aproape 5%, în timp ce numărul oamenilor apţi de muncă e mai mic cu 9%. Una dintre cele mai mari scăderi din Uniunea Europeană. La polul opus sunt Germania şi Spania, state care au pierdut doar 1% din forţa de muncă.

 

Alin Grigore, președintele Uniunii Studenților (ANOSR), a declarat că ”numărul tinerilor care studiază în străinătate a crescut cu peste 50% în ultimii 10 ani, ar fi un lucru îmbucurător dacă aceștia s-ar întoarce în țară doar o treime se mai și gândesc să se întoarcă”.

 

În prezent, în România sunt 400 de mii de şomeri şi peste 1 milion de persoane inactive - adică români care nici nu lucrează, nici nu merg la şcoală.

 

Măriuca Talpeş, reprezentant al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, a explicat că ”avem un abandon școlar de aproape 25%, ducem copii la clasa a 8-a și 40% nu pot citi un text. Avem la liceu un învățământ profesional și tehnic învechit, care duce ca angajabilitate maxim 30% copii să se angajeze în calificarea pe care o urmează în liceu”, conform Digi 24.

 

Iancu Guda, preşedinte Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari: ”Încă 8% creștere pe salariu minim în două săptămâni, în condițiile în care o tremie din forța de muncă e plătită la acest nivel. Cu 150 de lei în plus la salariul minim... românul pleacă pe 1.500 în plus în Germania, nu asta e soluția”.

 

Productivitatea companiilor a crescut cu aproape 24% în ultimii 10 ani. Însă, dacă o punem în balanţă cu majorarea salariilor, impusă de stat, vedem că profitul firmelor nu ajunge nici pe departe la acelaşi procent.

Comentarii Facebook