Trucul prin care poți testa dacă mierea este autentică. Aproape jumătate din mierea importată în Europa este contrafăcută


Jumătate din mierea importată în Europa nu este 100% naturală, fiind vorba mai degrabă un amestec cu sirop de zahăr, arată o anchetă a Comisiei Europene.

Mierea contrafăcută de pe piață vine în mare parte din străinătate însă și producătorii români pot fi responsabili pentru unele dintre produsele false care ajung pe rafturi.

Există mai multe metode de falsificare a mierii:

  • diluarea mierii pure cu siropuri de zahăr sau alți îndulcitori,
  • amestecarea mierii cu alte substanțe 
  • falsificarea etichetelor pentru a induce ideea că mierea este pură și naturală. 

Cum puteți testa calitatea mierii?

Primul test poate fi efectuat cu ajutorul unui pahar de apă. Introduceți o lingură de miere în pahar. Dacă mierea se împrăștie încet este autentică, dacă se împrăștie și se dizolvă foarte rapid, ar putea fi falsă.

Un alt test se poate face la microunde. Mierea reală se va carameliza și va deveni puțin mai închisă la culoare, în timp ce cea contrafăcută poate face spume sau se poate arde rapid.

Un alt test poate fi realizat cu ajutorul unei bucăți de hârtie sau șervețel. Dacă șervețelul absoarbe rapid mierea lăsând în urmă doar o pată umedă mierea ar putea fi falsă. Mierea pură va fi absorbită mai lent sau deloc.

De asemenea, pentru a identifica dacă mierea este naturală sau nu, vă puteți ghida și după indiciile vizuale. Mierea naturală, după ce a fost turnată în linguriță ar trebui să ,,curgă într-un fir infinit, să se prelingă fără întrerupere”, explică apicultorul Dragoș Gavrilă, potrivit adevărul.ro.

Comentarii Facebook