Izvorul Tămăduirii, prima mare sărbătoare după Sfintele Paști! Ce nu e bine să faci în această zi, legende și tradiții


Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Izvorul Tămăduirii, prima mare sărbătoare după Paşte. În tradiţia populară se spune că este bine să facem mai multe lucruri pentru darul tămăduirii și al vieții.

În prima vineri după Sfintele Paști, zi numită și Vinerea luminată, Biserica ortodoxă a așezat praznicul Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care amintește de una din minunile Maicii Lui Dumnezeu săvârșită în primul mileniu creștin.

Astăzi, 21 aprilie, este bine ca cei care merg la biserică să se împărtăşească şi să bea apă sfinţită. Se spune că cine bea o gură de aghiasmă mică înainte de micul dejun va fi ferit de boli pentru tot restul anului şi va fi vindecat de afecţiunile de care suferă.

La sate, oamenii obişnuiesc să stropească animalele din gospodării cu această apă sfinţită. Pentru că este o sărbătoare marcată cu Cruce Roşie în calendar sunt şi lucruri care nu trebuiesc făcute astăzi, cum ar fi diferite treburi casnice, nu se spală şi nu se calcă haine. E o sărbătoare importantă care îşi are originile într-o legendă legată de un izvor de lângă Constantinopol, legendă care spune că un orb şi-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apa din acel izvor.

CARE ESTE LEGENDA SĂRBĂTORII IZVORULUI TĂMĂDUIRII

Conform legendei, se pare că Leon cel Mare a fost cel care se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, moment în care a întâlnit un bătrân orb, oferindu-se să-l călăuzească, aflând în cele din urmă că era un om religios, care spunea că în păduri sunt izvoare şi lacuri ocrotite de Maica Domnului.

Vorbă cu vorbă, iar cei doi s-au rătăcit, moment în care bătrânelului i s-a făcut sete şi l-a rugat să-i aducă apă, însă nu a găsit. În schimb, a auzit o voce care i-a spus că apa este mai aproape decât crede, chiar în centrul acestei păduri, iar cu ajutorul ei, va reuși să îi potolească setea bătrânelului, dar îl va și vindeca de orbire. Leon a urmat sfatul primit, iar bătrânul care nu vedea… şi-a recăpătat vederea în mod miraculos.

Odată ce profeţia a avut loc, împăratului Leon a ridicat o biserică, unde se află izvorul tămăduitor, păstrat până în zilele noastre. Astfel, la Istanbul, credincioșii se pot închina în biserica cu hramul Izvorului Tămăduirii, acolo unde vor găsi un izvor cu apă tămăduitoare.

Comentarii Facebook