Vor distruge și zona Vlădeasa sau o vor dezvolta? Promit pârtii pe 50 de km și investiții de 100 de milioane de euro


Zona sălbatică de la Vlădeasa ar putea dispărea, dacă se pune în operă un proiect de realizare a unei mega stațiuni de schi.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit despre 50 de kilometri de pârtii de schi și o investiție mare. 

Totul se va face printr-o asociere între Primăria Săcuieu și Consiliul Județean.

La Vlădeasa ar urma să fie 50 de km de pârtii

Amenajarea respectivă se află în partea de nord a Munților Apuseni, pe versantul estic, la altitudini de 1.100-1.700 de metri, culminând cu Vârful Vlădeasa, de 1.836 de metri. Prin acest studiu de oportunitate, ne dorim să facem 50 de kilometri de pârtii de schi și 25 de kilometri de instalații pentru pârtii.

Studiu privește realizarea mai multor instalații de transport, fie că vorbim de o telegondolă de la Rogojel spre cabana Vlădeasa, fie că vorbim de două telescaune care pornesc de jos, de la 1.700 de metri, sau de cele trei teleschiuri care sunt prinse în acest studiu de dezvoltare”, a spus Alin Tișe, la TVR Cluj.

O telecabină ar urma să lege Vlădeasa de stațiunea Floroiu.

La Vlădeasa e cea mai bună zonă de schiat din județul Cluj

E o zonă în care avem șase luni de zăpadă pe an. Adică avem cea mai bună zonă de schiat din județul Cluj. Ne dorim să punem împreună bani de la Primărie, de la Consiliul Județean Cluj și de din fonduri europene. 

Vrem ca această stațiune să devină emblematică nu numai pentru județul Cluj, ci pentru întreaga Românie. Este o investiție de peste 100 de milioane de euro care se poate face etapizat. Nu avem un orizont de timp pentru realizarea proiectului”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Vlădeasa e raiul schiorilor care nu vor pârtii amenajate

După ce treci de cabana de la Vlădeasa, spre vârf, se deschide o pârtie minunată de schi, neamenajată, frecventată de oameni care cunosc zona și preferă locurile sălbatice. 

Vlădeasa e ”Austria Clujului”! Aventura eșuată de a cuceri Vârful Vlădeasa - FOTO

Pe pârtie sunt montați de ani buni stâlpi pentru teleschi de Primăria Săcuieu și o firmă privată, dar de proiect s-a ales praful. Turiștii preferă să rămână așa, dar pe de altă parte Vlădeasa are mari avantaje și se pretează amenajării unui mega domeniu schiabil.

Vlădeasa e primul munte care stă în calea fronturilor atmosferice ce vin din câmpia de vest. Acesta e motivul pentru care masivul strânge o mare cantitate de zăpadă deși are o altitudine maximă de doar 1.800 de metri. Accesul e posibil din mai multe părți. În orice caz, cu mașina se poate ajunge până în Rogojel sau până aproape de cascada Valul Miresei de la Răchitele, locuri aflate cam la 900 de metri altitudine. Din aceste locuri se poate urca până pe vârful Vlădeasa, la cota 1.800. Pentru cei care vor să stea mai multe zile, există câteva pensiuni la Rogojel, la Valea Stanciului și la Răchitele.

De asemenea, la cota 1.400 se află Cabana Vlădeasa, cabana lui Ionaș după cum o știu cei care cunosc zona, o cabană meteo și una a Salvamontului Margău, însărcinat cu serviciul în întreg masivul. Accesul la cotele 1.400 sau 1.800 e posibil însă doar pe jos sau pe schiuri, cu întregul echipament necesar pe vreme de iarnă, iar asta presupune o anumită experiență, scriu colegii de la ski-outdoor.ro.

Comentarii Facebook