Duminica 28 Aprilie

Unul dintre locurile din județul Cluj care trebuie vizitate măcar odată în viață. Obiectivul turistic este splendid, un adevărat patrimoniu cultural!


Este vorba despre Muzeul memorial Octavian Goga din localitatea Ciucea. Acesta se întinde pe un domeniu pitoresc, de aproximativ 24 de hectare. 

Într-o excursie în localitatea Ciucea, aflată la 75 de km de Cluj-Napoca, clujenii pot vizita clădirea-castel, emblemă a județului care a ajuns să fie cunoscută și sub denumirea de „casa de pe stâncă”. Turiștii mai pot vizita și Mausoleul Iubirii soților Goga (Octavian și Veturia), Casa Albă (Muzeul de Artă Etnografică), care în trecut funcționa drept casă de oaspeți, dar și bisericuța de la Gălpâia.

Familia Goga a achiziționat proprietatea în anul 1920, de la văduva poetului maghiar Ady Endre. Soții Octavian și Veturia s-au stabilit la proprietatea de la Ciucea până la moartea acestora (survenită în 1938 și, respectiv, în 1979). Veturia a rămas o personalitate foarte populară în localitate, mulți dintre localnici amintindu-și încă de „Gogoaia”.

Întrucât Veturia Goga a trăit cu 41 de ani mai mult decât soțul ei, aceasta s-a ocupat de convertirea castelului într-un muzeu dedicat lucrărilor și vieții lui Octavian Goga. Muzeul Memorial „Octavian Goga” a fost inaugurat în anul 1967, la un an după ce domeniul a fost donat de către Veturia Goga statului român. Condiția cedării acestei proprietăți a fost ca ea să poată locui în continuare pe proprietate până la moarte, iar domeniul să devină muzeu memorial.

Orarul afișat de pagina oficială a muzeului este: marți-duminică: 09.00-17.00 (ultima intrare se face la ora 16.30).

FOTO Cover: Fevronia Simionescu/Călin Lazuran

Comentarii Facebook