Turiștii străini evită să parcurgă munții din România, din cauza câinilor de stână, care reprezintă un pericol


Accidentul suferit de o turistă de origine germană în munții României, a determinat Salvamont România să atragă atenția asupra pericolului reprezentat de câinii de stână.

O femeie ce călătorea singură a fost mușcat de câini de stână în munți

Un domn, proprietar al unei pensiuni, ne apelează pentru a ne transmite că o turistă de origine germană, care zilele trecute a fost cazată la dânsul, are probleme pe undeva prin zona munților din jurul orașului Bușteni. Îmi dă numărul acesteia de telefon și doamnei din dispecerat îi transmite coordonatele GPS pentru localizare.

Iau legătura cu turista care mă umple de vești bune. Aceasta era, de fapt, în siguranță, își montase cortul în munții Baiului și luase toate măsurile pentru a evita o vizită a vreunui animal sălbatic, doar că numărul de telefon al domnului era singurul număr românesc pe care îl știa și l-a sunat să îi ceară informații în legătură cu conduita de campare în zonă montană cu animale sălbatice. Bucuros de vești, o rog sa îmi trimită locația ca să știm unde este în eventualitatea unei situații neprevăzute și îi urez o noapte liniștită și ședere plăcută în munții noștri.

Azi, pentru a mă asigura că doamna este bine, i-am scris din nou pe whatsapp și mi-a confirmat ca este bine și se bucură de poteci însorite. Îi transmit să nu ezite să ne contacteze în eventualitatea unui incident neplăcut și să folosească cu încredere serviciul de urgenta 112, pe tot teritoriul țării noastre. Îmi multumește și îi adresez o ultimă întrebare, cea care se vede în captura de ecran, la care îmi raspunde cu mesajul de mai jos și sunt profund întristat”, relatează un reprezentant Salvamont.

241538067_4253073131438672_3872941484647033849_n.jpg

Traducere: „O să mai stau o noapte sau două în Bușteni și o să mai fac doar excursii pe zi în Caraiman etc. Din păcate, ma decis că drumețiile de una singură în România sunt prea stresante și periculoase din cauza câinilor de stână. În altă ordine de idei, planul era să continui drumeția din Germania în Istanbul, dar voi sări peste restul României. Am fost mușcată sever de niște câini acum 4 săptămâni. Doar ce m-am vindecat și m-am întors în munți, dar nu este la fel de amuzant dacă sunt câini. Bănuiesc că fac mai rău dacă sunt și singură. Va trebui să mă întorc cu un prieten data viitoare”, scrie turista.

Femeia nu se simte în siguranță și nu va continua călătoria în țara noastră

Turista a suferit un accident acum 4 săptămâni, când a fost mușcată sever de câini de stână. Ea va pleca din România și spune că nu se va mai întoarce singură.

Femeia a fost mușcată sever de către niște câini de stână în urmă cu 4 săptămâni iar după ce s-a recuperat, acum, își continuă călătoria din Germania la Istanbul, dar fără să mai parcurgă munții României, din cauza riscului accentuat pe care îl prezintă aceștia.

Bun! Problema câinilor de stână este una veche și pare-se băgată sub preș. Deschid această cutie a Pandorei întrucât în urma incidentului în care colegul meu canin a fost lovit gratuit și mișelește, am fost acuzat că din cauză că al meu dulău înfiorător nu era legat în lesă, incidentul a fost, cumva, inevitabil. Nu o sa reintru în acest subiect deja închis”, mai scrie pe pagina Salvamont Romania.

Nu există reglementări cu privire la protecția turiștilor

Conform reprezentanților Salvamont, nu există reglementări care să includă protecția turiștilor, în ciuda faptului că se întâmplă frecvent ca turiștii să fie mușcați de animale.

Sunt de părere, și nu sunt singurul, că cel mai bun și eficient "instrument" pentru apărarea proprietății, fie ea curtea/casa ori animalele domestice, este câinele ciobănesc. În legătură cu aceștia există niște reglementări dar cu privire la protecția vânatului (că în legile noastre așa sunt denumite animalele sălbatice), dar la adresa turismului/turistului nu este nicio referire deși cazurile de turiști mușcați de acești câini needucați sunt destul de frecvente. Așadar, mă întreb retoric, ce e de făcut? Situația e delicată și înțeleg ambele părți, în domeniul creșterii de animale resursa umană este foarte rară și, de obicei, respectivii nu au capacitatea de a dresa, câinii iar în domeniul turismului este de înțeles să se dorească siguranța, măcar din partea antropică a muntelui.

În concluzie, este cert că situații ca și cele prin care a trecut turista străină nu sunt de dorit, iar turismul montan românesc are de suferit dacă turiștii o să "skip" munții noștri. Postarea aceasta este doar un semnal de alarmă, voi lăsa mințile mai luminate și mai avizate decât a mea să găsească soluții pentru această problemă, eu fiind un iubitor al păstoritului tradițional și al câinilor dar și al turismului”, mai notează Salvamont Romania.


Comentarii Facebook