Totul despre Cascada Bigăr, cea mai frumoasă cascadă din România: care este legenda ei și de ce s-a prăbușit


Totul despre despre Cascada Bigăr, declarată de către cei de la The World Geography drept cea mai frumoasă cascadă din lume sau de cei de la Huffington Post drept „un loc desprins din basme”. Unde se află și de ce s-a prăbușit de fapt.

Totul despre despre Cascada Bigăr, cea mai frumoasă cascadă din România

Cascada Bigăr este parte a Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, aflată între localitățile Anina și Bozovici, în județul Caraș-Severin. Cascada este formată de apele izbucului Bigăr, un afluent al Minișului, la 200 de metri altitudine. Denumită și cascada Coronini, cascada Bigăr reprezintă o atracție turistică pentru mulți dintre cei care vizitează plaiurile mioritice.

Stânca acoperită de mușchi și izvorul subteran care se revarsă peste ea dau un aspect splendid locului, astfel că nu este de mirare de ce străinii au inclus-o într-unul din topuri realizate de „The World Geography”, fiind desemnată „cea mai frumoasă cascadă din lume”. Ulterior, jurnaliştii de la Huffington Post au descris cascada ca fiind „un loc magic, desprins parcă din basme”.

Legenda cascadei Bigăr

Un asemenea loc spectaculos nu putea fi ocolit de legende, astfel că, atât izbucul, cât și grota au legenda lor. Se spune că în vremurile de demult, în acest loc locuia o familie de țărani muncitori. Cum nu puteau avea copii, o vrăjitoare i-a spus femeii că, dacă bea apă din acest izvor de sub stâncă, va putea aduce pe lume un copil.

Dacă acesta va fi fată, să aibă grijă să nu se îndrăgostească pentru că acest lucru îi va aduce moartea. Însă, chiar așa s-a și întâmplat. Fata, ajunsă la vârsta adolescenței, s-a îndrăgostit de un flăcău pe nume Bigăr. Pentru a îi salva viața, tatăl ei o închide în grota de pe munte.

Vrăjitoarea care i-a prevestit acest lucru, auzind strigătele ei, i-a promis că îi va transforma părul într-o cascadă pe care-i vor aluneca propriile lacrimi, iar vuietul cascadei îl va aduce la ea pe flăcăul mult iubit și se va îneca în lacrimile ei. Cei doi aveau să trăiască veșnic pe Tărâmul Regăsirii Dorului.

cascada-bigar-1024x752.jpg

De ce s-a prăbușit Cascada Bigăr

Din păcate, luni, 7 iunie 2021, unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din ţara noastră s-a prăbușit. Jumătate din spectaculoasa cascadă s-a desprins, se pare că din cauza greutăţii proprii. Romsilva a precizat că travertinul şi muşchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni şi greutate, cascada cedând sub propria greutate.

Avem, din păcate, şi o veste neplăcută. Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, s-a prăbuşit astăzi din cauze naturale”, a transmis Romsilva, pe pagina de Facebook.

Mircea Jumanca, ghid turistic și activist pentru protecția mediului, a transmis pentru Deutsche Welle că motivul real ar fi intervenția omului în circuitul apei. El susține că apa din izbucul care alimenta Cascada Bigăr a fost deviată pentru o păstrăvărie.

Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a spus Jumanca, care a mai precizat că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.


Comentarii Facebook