Satul desprins din basme, patrimoniu al Casei Regale a României, unde percepția turiștilor asupra spațiului se distorsionează


Charlottenburg este un sat din comuna Bogda de langa Remetea Mică din județul Timis, la o oră distanță de Timișoara. Datorită formei deosebite, întreaga localitate a fost declarată monument istoric.

Satul Charlottenburg, cunoscut și sub denumirile Șarlota sau Barița, este localizat în județul Timiș, la 45 de kilometri de Timișoara, în apropiere de localitatea Remetea Mică. A fost întemeiat în secolul al 18-lea, de către 32 de familii (171 de persoane) și este singurul sat în formă circulară din România.

Numele satului a fost acordat de către guvernatorul Banatului Clary und Altringen, care a numit locația după soția sa, al cărei prenume era Charlotte.

Motivul construirii în formă circulară a acestui domeniu ar fost protejarea moşiilor guvernatorului de distrugerile pe care le puteau produce animalele sălbatice. La acea vreme, în mijlocul satului se afla o fântână și o plantație de duzi, iar toate casele din sat aveau exact aceeași înălțime.

Obiectivele turistice din Satul Rotund

Superbul sat cu origine nemțească este renumit pentru duzii seculari ce se regăsesc în centrul localității și se pot vizita și astăzi. Alături de aceștia, frumoasele case șvăbești și biserica romano-catolică a satului oferă peisajului o culoare locală. Parcul de vânătoare din Șarlota este populat cu cerbi din Boemia, Germania și Austria și este cel mai vechi din România, având o activitate neîntreruptă de mai bine de un secol. A fost trecut inițial în patrimoniul Casei Regale a României, astăzi fiind administrat de Ocolul Silvic Timișoara.

Muzeul Cinegetic Charlottenburg este un alt obiectiv, care cuprinde colecţii premiate la expoziţii naţionale (trofee de cerb lopătar, cerb comun, colţi de mistreţ), fotografii, trofee de vânătoare, păsări şi animale naturalizate, blănuri şi trofee de muflon, căprior. Clădirea, astăzi monument istoric, construită în 1890 de către Contele Siegfrid von Wimpffen, şi-a păstrat de-a lungul timpului destinaţia iniţială de casă de vânătoare. 

muzeul.jpg

Legendele spun că după Primul Razboi Mondial, pe o păşune din apropierea satului, ar fi aterizat un avion. Este vorba despre un pilot german, care ar fi fost impresionat de forma perfect rotundă, care i-a atras atenţia şi l-a făcut să își dorească să vadă satul de la sol, deoarece avea o formă nemaiîntâlnită de el până atunci.

charlottenburg.jpg

Satul construit în formă de cerc a fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor. Forma circulară a acestuia este principala atracție pentru turiștii din țară, deoarece odată ajunși în Charlottenburg, percepția lor asupra spațiului se distorsionează, iar abilitatea de orientare se pierde ușor. Cu toate acestea, Şarlota rămâne o oază de linişte, care încă păstrează amprenta lumii rurale.

FOTO: Charlottenburg/Radu Dumitrescu

Comentarii Facebook