Duminica 28 Aprilie

Punctele gastronomice locale - bijuteriile turismului din Ardeal! Încurajează SIMPLITATEA și păstrează gustul divin al bucatelor tradiționale


Mâncărurile românești preparate în stil rustic nu necesită ingrediente exotice sau procese de gătit complicate pentru a cuceri orice turist cu savoarea lor. Pe lângă titlurile olimpice aduse țării, Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist român, a avut și o idee care se bucură de un succes răsunător. Punctele gastronomice locale s-au înmulțit și există un proiect de lege pentru ele. 

Punctele gastro local s-au dovedit un succes în turismul românesc și s-au răspândit din Delta Dunării, locul natal al canotorului, în întreaga țară. Vama Buzăului din Brașov, perla Ardealului, este una dintre localitățile care au profitat din plin de această idee și au reușit să se dezvolte și să devină o destinație turistică nu numai extrem de căutată, dar la fel de apreciată.

Bucătăria românească poate fi descrisă ca una dintre cele mai simple și delicioase bucătării din lume. Această afirmație se datorează în primul rând accentului pus pe ingrediente naturale și proaspete, precum și pe preparatele tradiționale cu arome autentice. Punctele Gastronomice Locale sunt puncte de alimentație turistică de tip familial, care oferă preparate alimentare specifice zonei geografice din care fac parte. Acestea pot fi dezvoltate în orice zonă rurală din țară, iar în prezent în România există Puncte Gastronomice Locale în mai multe județe ardelene precum: Brașov, Covasna, Sibiu.

Punctele gastronomice locale cu mâncare tradițională organizate în Vama Buzăului din județul Brașov au devenit exemplu pentru toți cei care vor să-și deschidă porțile gospodăriilor pentru turiști. Chiar a fost depus și un proiect de lege în Parlamentul României pentru reglementarea punctelor gastronomice locale, la nivel național, scrie Adevărul.

„Povestea punctelor gastronomice locale a început în urmă cu vreo câțiva ani, când regretatul Ivan Patzaichin, prin asociația pe care o conducea, a pus bazele unor astfel de puncte în Delta Dunării. El a făcut demersuri pentru ca persoanele care pregăteau masa și o serveau turiștilor să nu mai presteze această activitate „la negru”. A făcut demersuri la Ministerul Agriculturii și a reușit să dezvolte în Deltă numeroase astfel de puncte gastronomice locale”, a explicat Dorian Lungu, fondatorul Gastro Local.

În scurt timp, s-a dovedit că acest concept funcționează cu succes nu doar în Delta Dunării, ci în întreaga țară. Vama Buzăului din Brașov a preluat ideea și a pus cocoși pe porțile unde se găsesc asemenea puncte. În localitate s-au dezvoltat zeci de asemenea afaceri de familie care cresc nivelul de trai al comunității.

În satul săsesc Meșendorf la numărul 65, în Brașov, este un alt punct gastronomic local, preparatele sunt pregătite în avans, meniul e o „surpriză” pentru turiști

Un punct gastronomic local funcționează după alte principii, diferite de cele ale unui restaurant (care are ușile deschise permanent, meniu fix, mai mulți angajați etc.).

Înainte să mergi la Meșendorf este musai să faci rezervare cu cel puțin o zi în avans. De ce? Simplu, deoarece meniul se pregătește special pentru tine, din ingrediente proaspete, în funcție de numărul de invitați, adică de rezervări. Nu este un restaurant cu meniu zilnic pregătit în avans, scrie de-corina.ro.

dec1.jpeg

Cum arată meniul la un punct gastronomic local

Punctul gastronomic Meșendorf 65 propune conceptul unui meniu fix, pregătit din ingrediente locale din sezonul respectiv, compus din trei feluri – un antreu sau supă, un fel principal și desert. Meniul nu este afișat în vreun loc, ci afli ce mănânci chiar în ziua cu pricina, când ajungi acolo. Atunci când faci rezervarea ești întrebat dacă ai probleme cu alergii sau intoleranțe de vreun fel etc. La Meșendorf se prepară și meniuri pentru copii, nu uita să specifici, dacă este cazul.

Meniul este de fiecare dată o surpriză, fiind dezvăluit chiar în ziua respectivă, atunci când ajungi la masă. Dacă ești un curios al descoperirii gusturilor, aici e de tine. Dacă ești genul care întoarce un meniu pe toate părțile și ții morțiș să știi ce urmează să primești în farfurie chiar cu o săptămână înainte, atunci fie îți schimbi această perspectivă și faci o excepție, fie nu te duci.

Un meniu este compus din trei feluri de mâncare, care se succed cu un anumit ritm și măsură, în balans. Ingredientele sunt  gustoase, de foarte bună calitate și provin fie din propria curte (au grădină și pomi fructiferi) sau de prin vecini or ferme din jurul satului.

Masa poate fi acompaniată de vinuri românești (o listă frumoasă cu vinuri din zonă, cu precădere), însoțitoare pentru felurile de mâncare. În funcție de sezon, se asortează și băuturi răcoritoare, poate o socată aromată și răcoritoare sau un nectar gros, cu gust intens de pere-pere. Pâinea e adusă de la o brutărie din satul vecin, Criț. La finalul mesei primești din partea casei un digestiv al casei, făcut după rețeta lor secretă, cu nucă și multe ierburi (nu este de vânzare, îl poți savura doar la masă, acolo), notează sursa citată.

dec2.jpeg

„Scriu și câteva exemple de feluri de mâncare din meniuri și cum se succed ele, multe dintre acestea savurate de subsemnata cu mare poftă. Dacă începi cu un antreu – sub forma unei tarte cu aluat fraged și carne condimentată din cârnații afumați ai casei (din carne de porc și vițel), cu fasole verde murată alături, urmează apoi paste făcute în casă (tocmai scoase de pe foc) cu hribi, gălbiori și brânză maturată. Bineînțeles, în completare vine și un desert și, bineînțeles brânza maturată a casei.

Poți începe cu o tortilla spaniolă cu cartofi și sos de ceapă verde și continui cu un fel principal cu miel fraged tăiat bucățele care are alături morcovi caramelizați cu semințe de fenicul plus bulgur cu unt și trufe negre. Alternativ, poate fi și o carne de porc de casă (hrănit cu zer) împănată, la cuptor, cu mâncare de ardei copți”, relatează Corina Dima.

În toată țara sunt înregistrate aproximativ 600 de puncte gastronomice locale, majoritatea în Brașov, Tulcea și Sibiu. Conform proiectului de lege care va fi analizat în comisiile Senatului, orice persoană fizică poate face acasă un astfel de local, în care să ofere mâncare preparată după rețete tradiționale pentru maximum 12 oaspeți. 

Foto: de-corina.ro

Comentarii Facebook