Italienii au Alberobello, dar noi, clujenii, avem Chidea! Descoperă Alberobello de Cluj, satul cu case de piatră din inima Transilvaniei-FOTO


Alberobello de Cluj- Chidea, satul în care timpul curge mai lent

Ați fost vreodată la Alberobello? Dacă da, atunci sigur satul italian v-a copleșit prin fumusețea și liniștea care parcă îți pătrunde în oase. Ei bine, acum puteți avea același sentiment copleșitor dacă mergeți la doar 40 de kilometri de Cluj, la Chidea, un sat pe care l-am descoperit recent și în care voi reveni de câte ori voi avea ocazia.

Chidea este o localitate cu case construite tot din piatră, desprinse parcă din povești , la fel ca și cele din Alberobello, doar că nu sunt văruite. Dacă într-un weekend veți face o plimbare pe străzile prăfuite de țară ale satucului clujean, nu am niciun dubiu că vă veți încărca bateriile cu liniște cel puțin pentru următoarea săptămână.  

Satele din jurul Clujului reușesc întotdeauna să surprindă turiștii cu locuri speciale, iar Chidea este fără îndoială, unul dintre acestea. Satul a fost numit Alberobello de România, deoarece casele sunt construite din piatră, la fel ca cele din celebrul sat italian. 

Chidea 1.jpg


alberobello.png

chidea 6.png


biserica romano catolica chidea.jpg

chidea 2.jpg

Dacă îi veți trece pragul, veți descoperi o oază de liniște și peisaje unice. Puteți face o plimbare pe străzile prăfuite ale satului pentru a admira casele din piatră, care par desprinse din basme. Ca și Alberobell, Chindea, este vizitat de turiști, dar cu siguranță, nu atât de mulți ca cei care aterizează pe aeroportul din Bari. Pentru a delecta și informa turiștii, localnicii au hotărît să deschidă un muzeu care să includă o gospodărie tradițională.

Locuitorii se ocupă cu prelucrarea tufului dacitic, o piatră specifică zonei, pe care o folosesc și în construcția caselor. În zonă sunt mulți meșteri, dar sătenii spun că cel mai cunoscut meșteșugar este Șipos David, ale cărui lucrări pot fi admirate la două dintre bisericile satului.

chidea 3.jpg

Situat pe Valea Borșei, Chidea pare un loc de basm unde timpul pare să curgă mai lent: un sat cu case "împietrite" în liniștea dintre cerul albastru și pământul încărcat de istorie.

După ce veți descoperi acest sat-muzeu, aș putea să îl numesc, sigur îl veți adăuga pe lista de destinații măcar pentru un weekend. 

chidea 4.jpg


Chidea: Satul cu 100 de locuitori și cinci biserici

Cu o istorie de peste 700 de ani, fiind atestat documentar din 1344, Chidea este cunoscut ca satul cu aproximativ o sută de locuitori și nici mai mult, nici mai puțin de cinci biserici: Biserica Reformată-Calvină din secolul al XIII-lea, Biserica Romano-Catolică „Sf. Ioan Nepomuk” din 1766, Biserica Unitariană din 1902, Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Gheorghe” din 1764, și cea mai nouă, Biserica Baptistă.


Odată intrat în Chidea, drumul se desparte în două. Poți să o iei la stânga sau la dreapta, dar nu va conta, pentru că vei ajunge tot acolo, într-o buclă ce vă permite să explorați fiecare colț al satului. 

Totul este să mergi cu pas lin ca să poți sorbi din ochi peisajul și frumusețea incredibilă a unor case tărănești vechi de sute de ani. Vei realiza că graba orașului și mersul alert nu se potrivesc deloc cu cărările liniștite și pacea din Chidea. Tot ceea ce contează este să stai și să privești căsuțele pietruite și să ți le imaginezi pe la 1800 construite din piatră cu acoperișurile din paie. Acum sunt tot din piatră, tot fără tencuială sau var, doar acoperițurile s-au schimbat și sunt făcute din țiglă.

Parcă îți și pare puțin rău că modernitatea și-a facut loc în Chidea și casele nu mai arată identic ca acum peste 200 de ani! 


Comentarii Facebook