FOTO. Faimoasa peșteră Scărișoara din Parcul Național Apuseni ascunde al doilea ghețar ca mărime din lume. E un loc unic din Ardeal!


Peștera Scărișoara găzduiește gheţarul de la Scărişoara, primul gheţar ca mărime din ţară şi al doilea din lume şi se bucură de o mulţime de vizitatori care coboară până în inima peşterii pentru a vedea cu ochii lor acest mare gheţar.

Peștera Scărișoara este un loc inedit și spectaculos și unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat din țară. Aflată în Parcul Național Apuseni, pe teritoriul județului Alba, la peșteră se ajunge pe un drum forestier pornind din comuna Gârda de Sus. Numele de Scărișoara provine de la localitatea Scărișoara aflată la 16 km mai jos de peșteră. Înainte de reîmpărțirea teritorială a comunelor din Apuseni, peștera și ghețarul au aparținut de comuna Scărișoara și au rămas cu numele ei.

n2.jpeg

Peștera Ghețarul de la Scărișoara face parte din sistemul carstic Ghețar – Ocoale – Dobrești. Este formată în calcare de vârstă Jurasic superior, dispuse monoclinal pe direcția NV-SE, la o altitudine de 1.165 m, la marginea platoului carstic Ghețari – Ocoale. Cândva Valea Ocoale curgea la suprafață. Odată cu dizolvarea în freatic a peșterii Scărișoara apele coboară în subteran. Ieșirea apei la lumină se făcea prin Pojarul Poliței. Continuând dizolvarea, apa cobora în Avenul din Șesuri cu ieșire la suprafață în Izbucul Poliței. Golul rămas uscat al Scărișoarei, în urma prăbușirii avenului de intrare, se umple cu gheață în timpul glaciațiunilor. 

n3.jpeg

După încălzirea vremii gheața începe să se topească și dispare jumătate din volum, dar este alimentată în fiecare iarnă cu un nou strat la suprafață. Topirea are loc și la bază ghețarului, astfel că de la bază dispare o secțiune și o alta se depune sus. Cea mai veche gheață de la bază are 4.000 de ani. Pe carote de gheață recoltate în 2005, cercetătorii de la Institutul de Speologie Emil Racoviță Cluj și mulți asociați străini, descifrează din trecut o mulțime incredibilă de date. Cum a fost vremea în fiecare an din ultimii 4.000, când au fost incendii în zonă, când și cât aur se exploata în Apuseni pe vremea dacilor, scrie radiounirea.ro.

Foto: Libertatea

Comentarii Facebook