Vineri 11 Octombrie

FOTO. E toamnă nebun de frumoasă în Apuseni! Cheile Aiudului, Vălișoarei, arată spectaculos în straie de toamnă


Natura ne oferă zi de zi un spectacol incredibil, iar măreția ei ne lasă de multe ori fără cuvinte. Un fotograf a surprins imagini de basm cu „dansul” tomnatic al naturii în Cheile Vălișoarei.

1.jpeg

Sculptate în calcare, Cheile Vălișoarei (Aiudului) au o lăţime de 25-150 m şi o înălţime de 100-150 m și sunt dominate, pe dreapta, de Vârful Bogza (814m), iar pe stânga de Pleaşa Cornilor (722 m) şi Vârful Răchiş (779 m). În pereţii cheilor, pe ambii versanţi se găsesc peşteri și alte formațiuni carstice: lapiezuri, bolţi, arcade. Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos  și Vf. Data. 

Cheile Vălișoarei constituie o rezervație naturală de tip botanic și geologic, unde au fost identificate peste 340 de specii, dintre care 190 specii de plante, unele strict protejate, cum ar fi stejarul pufos și arborele Tisa (Taxus baccata). 

cas1.jpeg

Traseul 12 PR este circuitul versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului), cu puncte de belvedere spectaculoase asupra văii și spre Templul Cavalerilor. Poteca urcă în primă fază paralel cu drumul județean, se apropie de stânci și ajunge sub intrarea în Peștera Puculea. Următorul obiectiv este Vf. Bogza Mare, ce oferă o priveliște impresionantă asupra văii. După ce ocolim amfiteatrul stâncilor și o zonă de lăstăriș, continuăm pe culmea care ne conduce pe Vf. Bogza Mică, un alt loc de belvedere spectaculos, cu o priveliște excelentă spre celălalt capăt al cheilor cu castelul-pensiune Templul Cavalerilor în vale, notează muntii-nostri.ro.

castel.jpeg

Foto. Facebook/Levi Bagy photography

Comentarii Facebook