Biertan, satul fascinant al Ardealului, cu o poveste specială! Acolo funcționau ”camera împăcării” și ”piatra rușinii” - FOTO


Biserica fortificată din Biertan, județul Sibiu, este o adevărată nestemată a turismului din Ardeal. Anual 50.000 de vizitatori îi trec pragul și iau la pat frumosul sat săsesc. 

Construcția bisericii a început în secolul al XII-lea, având aspectul unui castel din povesti, iar poveștile locului sunt de-a dreptul fascinante. La Biertan a funcționat până în 1868 ”camera împăcării”, unde erau închiși soții care aveau în plan să divorțeze.

”Camera împăcării” a redus la maxim numărul divorțurilor de la Biertan

În cameră era numai un scaun, o masă, un pat, o farfurie, o lingură și o furculiță și soții trebuiau să se împace. Legenda spune că în 300 de ani, a fost un singur divorț.

6. biertan - 03 - satul.jpg

Se numea ”camera împăcării” sau închisoarea conjugală și se afla în bastionul cetății. Bastionul este muzeu acum, camera a fost amenajată în alt loc. Acolo, povestesc oamenii că ar fi fost doar un scaun, o masă, un pat, o farfurie, o lingură și o furculiță și erau închiși soții până se împăcau. Acolo erau nevoiți să comunice folosind acele obiecte care existau doar într-un singur exemplar. Erau nevoiți să mănânce cu aceeași lingură, din aceeași farfurie, să împartă patul. Știm din monografie ca multumita acestei "instituții binecuvântate de Dumnezeu, în timpul episcopiei, timp de aproape 300 de ani, a avut loc un singur divorț". Camera împăcării s-a desființat în momentul în care episcopul a plecat din Biertan, în anul 1868, fiindcă el conducea judecata”, povestește preotul din Biertan, Ulf Ziegler.

”Piatra rușinii” de la Biertan era pedepsa supremă pentru cei care făceau excese

Era si piatra rușinii, care era in fata intrarii in biserica, și acolo erau puși cei care au întrecut măsura. Dacă un băiat era prins cu o fata și încă nu erau căsătoriți, trebuiau să rămână acolo, sau o fata a întârziat acasă, rămânând la un băiat, sau au avut o relație înainte de căsătorie, trebuiau sa ramana acolo, pe piatra respectivă. Atunci comunitatea venea în proporție de 100% la biserică, treceau pe lângă acești oameni, și mă gândesc că femeile în vârstă aveau posibilitatea să le spună pe față ce gândeau despre fapta lor și nu era prea plăcut”, a mai povestit preotul.

La Biertan este și cea mai veche farmacie din România, lucru știut de puțini. 

6. biertan - 01 - satul.jpg

Biserica evanghelică fortificată din Biertan, județul Sibiu, a fost construită în secolul al XII-lea, iar fortificațiile in secolul al XV-lea. Acum ansamblul aparține comunității evanghelice din Biertan.

Ce este special la Biertan? Vorbim de fortificatii foarte ample cu trei ziduri concentrice, 7 turnuri, un bastion care s-a păstrat integral. Au mai fost alte două bastioane din care s-au păstrat doar zidurile exterioare”, mai spune preotul.

Acest sat face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal, atestat documentar în 1283, într-un document alături de localitățile Mediaș și Moșna - 

Este situat în județul Sibiu, la doar 20 de kilometri depărtare de Sighișoara și este o destinație turistică care merită vizitată.

În inima satului există o biserică fortificată de secol XV înconjurată de dealuri, construită sub forma unei biserici hală în stil gotic târziu. Aceasta şi-a păstrat aspectul până în zilele noastre.

Kirchenburg_Birthälm.jpg

Foto: Otto Schemmel 

Comentarii Facebook