Primul transplant de inimă artificială la un copil din România a fost realizat în premieră la un spital din Ardeal


Primul transplant de inimă artificială la un copil din România a fost realizat în premieră la Târgu Mureș, în cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant. O adolescentă trăiește datorită unei inimi artificiale.

„Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Și așa este. Am mers azi dimineață la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care așteaptă un transplant, știind cât de puțini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă.

Soluția inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficiențe cardiace, o putea ține în viață. Și operația a reușit. Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reușim în acest an și prima din România la un copil", explică prof. dr. Horaţiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş. 

Prof.dr. Horațiu Suciu, supranumit și „medicul inimilor”, a fost implicat, până acum, în 52 de transplanturi de cord, care s-au realizat la instituția medicală din Târgu Mureș. Doctorul este dedicat chirurgiei cardiovasculare, în cariera sa de peste 25 de ani efectuând peste cinci mii de intervenții pe cord. Cele mai multe dintre acestea au vizat salvarea unor copii.

Comentarii Facebook