Marș antifumat în Ardeal. Sute de tineri, medici, sportivi, elevi și studenți trag semnalul de alarmă


În România, mai mult de 30% dintre adulți sunt fumători, iar adolescenții încep să fumeze începând cu vârsta de 15 ani, iar în unele cazuri chiar mai devreme, spun statisticile.

Organizația Mondială a Sănătății atrage de multă vreme atenția asupra mortalității provocate de boli asociate cu fumatul, fie el și pasiv. Pentru a aduce din nou în atenția publicului acest lucru, sute de tineri, medici, sportivi, elevi și studenți au participat la cel mai mare marș antifumat, în Sibiu.

Sutele de oameni au mărșăluit în centrul Sibiului, iar voluntarii și studenții militari, organizați în două flancuri, au oprit trecătorii și au încercat să-i convingă să renunțe la obiceiul fumatului, chiar și pentru o scurtă perioadă, potrivit ProTV.

Fumătorii recunosc că lupta cu acest obicei care le distruge sănătatea este una grea, însă nu una imposibilă.

Localnic: „Eu tot încerc de un an de zile, îmi tot mint colegii că mă las, mă las, și dimineața la cafea, mai trișez câte-o dată”.

Reporter: „De cât timp fumați?”

Localnic: „Cred că de vreo zece ani și ceva”.

Reporter: „Vă decideți poate să luați o pauză?”

Localnic: „Cred că e o pauză finală, de data asta”.

Toate țigările colectate de la trecători au fost apoi distruse. Medicii pneumologi atrag atenția că fumatul, fie că sunt țigări clasice, fie electronice, este la fel de periculos pentru sănătate.

Lavinia Danciu, medic primar pneumolog: „Cancerul pulmonar, care este cauzat în cea mai parte de fumat, este pe primul loc la decese în rândul bărbaților. Este o falsă senzație de securitate dacă fumăm țigări electronice. Plămânii celor care fumează aceste țigări o să ajungă să arate ca și plămânii celor afectați de Covid”.

Acțiunile de prevenire vor continua în diverse locuri din oraș, unde medicii vor oferi consultații gratuite de specialitate. Campania de prevenire va continua și în liceele din oraș.

Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu: „Noi suntem în al șaselea an în care facem aceste acțiuni. Prevenția este cel puțin la fel de importantă ca și tratamentul pe care-l oferim pacienților noștri”.

Aproape nouă milioane de oameni mor anual din cauza fumatului direct sau pasiv.

În 2007, Ministerul Sănătății a demarat programul național „Stop Fumat”. Din cele 35 de centre răspândite prin țară, doar câteva mai funcționează și oferă suportul necesar, consiliere și medicație gratuită celor care au nevoie, susține sursa citată anterior. 

Există și o linie telefonică, unde românii pot afla mai multe amănunte despre programele de prevenire și despre disponibilitatea centrelor de ajutor.

Programul STOP FUMAT, ce include TelVerde: 0800 878 673

Comentarii Facebook