Gripa aviară se extinde. Autoritățile încearcă să afle unde au ajuns păsări din județul Mureș


Virusul gripei aviare a fost confirmat, duminică, la o probă colectate de la pui de găină morţi într-o gospodărie din Cristuru-Secuiesc, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Harghita dispunând uciderea şi incinerarea tuturor păsărilor din exploataţia contaminată şi alte măsuri de protecţie în zona localităţii.

În gospodăria anexă a unui cetăţean din Cristuru-Secuiesc, unde acesta deţinea 60 capete pui de găină şi 6 capete găini adulte, după apariţia pe baza semnelor clinice a suspiciunii de influenţă aviară, au fost recoltate probe de la pui morţi, probele fiind expediate în ziua de 08.05.2021 la Laboratorul din Iaşi. Prin identificarea genomului virusului influenţei aviare a ieşit un rezultat pozitiv la pasărea examinată, confirmat prin B.A. 11739/ 09.05.2021”, se menţionează într-un comunicat transmis duminică de către Instituţia Prefectului Harghita.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Harghita întrunit în şedinţa de duminică a mai dispus ca furajele deşeurile, materialele susceptibile a fi contaminate din gospodăria respectivă să fie neutralizate, prin incinerare sub supraveghere sanitară veterinară. De asemenea, gunoiul de grajd şi aşternutul provenit de la păsările susceptibile de a fi contaminate vor fi eliminate prin îngropare suficient de adânc pentru a preveni accesul păsărilor sălbatice şi a altor animale.

S-a dispus şi constituirea unei zone de protecţie, pe o rază de 3 kilometri în jurul exploataţiei contaminate, care cuprinde localităţile: Cristuru-Secuiesc (cu sat Beteşti); Şimoneşti (cu sat Rugăneşti), Secuieni (cu sat Bodogaia), Avrămeşti (cu sat Cecheşti) şi în zona de supraveghere cu o rază de 10 km în jurul exploataţiei, incluzând zona de protecţie, care cuprinde localităţile: Porumbenii-Mari (cu satele Porumbenii Mari şi Porumbenii Mici), Şimoneşti (cu satele Medişoru-Mare, Nicoleni, Chedia-Mare, Chedia-Mică, Cădaciu-Mic), Săcel (cu satul Şoimoşu-Mic), Secuieni (cu satele Secuieni şi Eliseni), Avrămeşti (cu satele Laz-Şoimuş, Andreeni şi Goagiu) – judeţul Harghita, respectiv Vânători, Mureni, Feleag, Şoard – judeţul Mureş.

Măsuri luate pentru prevenirea răspândirii bolii

În interiorul acestei zone se vor lua următoarele măsuri:

– se face catagrafia exploataţiilor deţinătoare de păsări, se pune accent pe depistarea exploataţiilor deţinătoare de pui cumpăraţi recent.

– se iau toate măsurile rezonabile ca toate persoanele din zonele de protecţie să fie informate despre restricţiile care se impun. Informarea se poate face sub formă de afişe, prin surse media, cum ar fi presa şi televiziunea, sau prin orice alte mijloace corespunzătoare.

– se înăspreşte respectarea condiţiilor de biosecuritate în exploataţiile de păsări, se face informarea cetăţenilor asupra obligativităţii ţinerii păsărilor domestice şi/sau captive în spaţii închise, interzicerea accesului la luciuri de apă, evitarea contactului cu păsările sălbatice.

– se anunţă reprezentanţii tuturor fermelor autorizate şi înregistrate de păsări din judeţ, în vederea dispunerii în regim de urgenţă a respectării întocmai a măsurilor specifice de biosecuritate la nivelul exploataţiilor de păsări.

La nivelul judeţului Harghita s-au dispus ca măsuri depistarea comercianţilor ilegali de păsări la nivelul judeţului, precum şi depistarea exploataţiilor în care au ajuns păsări de la ferma contaminată din judeţul Mureş, respectiv monitorizarea statusului de sănătate a păsărilor din aceste exploataţii.


Comentarii Facebook