FOTO. Un sat din Ardeal este cea mai atractivă destinație rurală din lume! Povestea satului și imagini sublime, a fost ales din peste 130 de candidaturi


La doar 12 km distanță de municipiul Sibiu se află comuna Rășinari, o adevărată bijuterie a Ardealului. Face parte din zona Mărginimii Sibiului, binecunoscută în România datorită brânzei savuroase. Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a anunţat luni, că Răşinari, unul dintre cele mai atractive sate turistice din întreaga lume, şi-a primit oficial titlul de „Best Tourism Village”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Arabia Saudită. 

rasinari1.jpeg

Rășinari un sat de când lumea…

Dacă întrebaţi orice locuitor al Răşinariului de când datează satul, cu siguranţă vă va răspunde că „de când lumea şi pământul… ˮ. Într-adevăr, documentele atestă Răşinariul ca fiind una dintre cele mai vechi localităţi din Mărginimea Sibiului, menţionat încă de la 1204.

Una din îndeletnicirile principale ale locuitorilor din Răşinari a fost şi rămâne creşterea animalelor. Cu secole în urmă, ciobanii din Răşinari ajungeau cu turmele în transhumanţă până în Munţii Caucaz sau Serbia.

Pe culmile muntoase dimprejurul satului sunt răspândite şi astăzi stâne, fâneţe şi păşuni. Răşinărenii au fost şi au rămas buni meşteşugari. Aceştia se ocupau cu prelucrarea lemnului, cojocărit, prelucrarea lânii şi a textilelor. Astăzi, tradiţia meşteşugurilor este dusă mai departe de meşteri din sat. La sfârşitul secolului XIX, odată cu desfinţarea breslelor, la Răşinari s-au dezvoltat manufacturile. Căruţele realizate la „fabrica de căruţeˮ de la Răşinari erau vândute până în Grecia.

Pentru a cunoaşte satul îndeaproape faceţi o plimbare pe uliţele strâmte, descoperiţi case vechi tradiţionale, cunoaşteţi oameni şi obiceiuri. Veţi descoperi muzeul localităţii, casele în care au copilărit Octavian Goga şi Emil Cioran, biserici vechi şi mai noi, case de meşteşugari şi culmi împădurite încărcate de legende. 

Dacă vizitaţi Răşinariul sâmbăta dimineaţa veţi găsit toată comunitatea la târgul săptămânal din spatele bisericii Sf. Paraschiva. Pentru a descoperi Răşinariul altfel, vă recomandăm itinerariul de pe aplicaţia Questo: Deschide porţile spre legende răşinărene. Prin amplasarea sa geografică la poalele munţilor Cindrel, Răşinariul oferă posibilitatea a numeroase trasee de drumeţii sau bicicletă:

Răşinariul la fel ca multe alte localităţi din zonă face parte din Drumul Brânzei şi este renumit pentru preparatele sale deliciose. Dintre toate, Răşinariul este recunoscut pentru desertul său delicios - vărzarul – prăjitură dulce cu urdă şi mărar. Este vedeta comunei, în monografia Răşinariului din 1915 fiind precizat faptul că plăcinta nu lipsea de pe masa niciunui creştin de Rusalii. Deliciosul desert are chiar şî o zi dedicată, Ziua Vărzarului, sărbătorită în luna iunie, transmite ghidul turistic „La pas prin Rășinari”.

rasinari2.jpeg 

Satul, selectat din peste 130 de candidaturi

Răşinari, din judeţul Sibiu, este marele câştigător al României în cadrul celei de-a doua ediţii a competiţiei mondiale ”Best Tourism Villages”, lansată de UNWTO. Satul a fost selectat, conform regulamentului, din peste 130 de candidaturi, provenite din 57 de ţări. Oferta turistică a zonei a fost prezentată, la eveniment, în cadrul unui stand pus la dispoziţie de organizatori.

Satul Răşinari, aflat la doar câţiva kilometri de municipiul Sibiu, face parte din zona denumită Mărginimea Sibiului. Mărginimea Sibiului este o zonă etnografică unică în România situată la vest de Sibiu, limitată la sud de valea Sadului şi la nord de valea râului Sălişte, ce cuprinde 18 localităţi: Boiţa, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel, Răşinari, Poplaca, Gura Râului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Sălişte, Galeş, Tilişca, Rod, Poiana Sibiului şi Jina.

Potrivit autorităţilor locale din Sibiu, localităţile şi-au dezvoltat o economie mixtă, bazată pe agricultura, creşterea animalelor şi meşteşuguri tradiţionale, cu pondere deosebită pe oierit.

rasinari33.jpeg

Foto: Facebook/La pas prin Rășinari

Comentarii Facebook