Joi 30 Martie

Focar de septicemie hemoragică VIRALĂ la o păstrăvărie din Sibiu. A fost instituită și o zonă de protecție de 10 kilometri


Un focar de septicemie hemoragică virală a fost confirmat la o păstrăvărie din judeţul Sibiu, fiind instituită o zonă de protecţie de către autorităţi.  

Cantități mari de pește vor fi distruse după ce a fost descoperit un focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie neautorizată din județul Sibiu. Totodată, a fost instituită și o zonă de protecție de 10 kilometri în jurul păstrăvăriei. Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat, astăzi, măsuri în urma controlului făcut la păstrăvăria din localitatea Cârţişoara, Sibiu.

A fost aprobat un plan de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală care are în vedere uciderea tuturor salmonidelor existente din păstrăvărie, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul acesteia, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate.

Se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 5 km, pe raza localității Cârțișoara. De asemenea, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus.

Repopularea bazinelor se va face după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol probe mixte (30 păstrăvi), care vor fi expediate la IDSA-LNR, pentru testări în direcția SHV.

Măsurile se mențin până la închiderea focarului de boală. Acesta este al doilea caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an în județul Sibiu.

Comentarii Facebook