Fisură în barajul lacului de acumulare de la Roșia Montană! Au fost evacuați sute de oameni - FOTO cu fisura


Primarul din comuna Roșia Montană a  apelat 112 și a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicola Taul Mare. 

Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale si ale ISU Alba (7 microbuse). La nevoie aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zona. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se afla la internate scolare si sali de sport din orasul Abrud si orasul Cîmpeni avand o capacitate de cazare totala de aprox. 400 de persoane. 

Totodată, pentru informarea cetățenilor, ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert. 

”Populatia de pe raza localitatii Rosia Montana va lua imediat masuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Taul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autoritatilor locale. In acest moment NU EXISTA UN RISC IMINENT PENTRU POPULATIA DIN AVALUL ACUMULARII, insa PREVENTIV se impun masuri pentru evacuare. Autoritatile locale si judetene au luat masuri pentru punerea in siguranta a acumularii. Autoritatile vor aduce la cunostinta populatiei daca starea de risc va impune alte masuri.

Reamintim ca masura evacuarii populației a fost luata preventiv în acest moment neexistând un risc iminent pentru populație”, precizează ISU Alba. 

Update - Intervenție Baraj Lac de acumulare piscicolă Tăul Mare - Roșia Montană

Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanta evacuării preventive. 

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evavuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni) iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.

În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj. 

Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:

- ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie;

- Pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;

 - a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;

- IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;

- IPJ: 16 polițiști cu 7 auto;

WhatsApp Image 2022-10-02 at 09.10.27.jpegWhatsApp Image 2022-10-02 at 09.10.26.jpegWhatsApp Image 2022-10-02 at 09.10.25 (1).jpegWhatsApp Image 2022-10-02 at 09.10.25.jpeg

UPDATE (11.50)

Pompele ISU Alba au fost puse în funcțune pe malul barajului. Se încearcă, în prima fază, scăderea lacului cu 5 metri, pentru un grad de risc acceptabil in conformitate cu expertiza intocmita de personalul de specialitate.

A fost poziționata si pusa in functiune a doua motopompa deoarece albia vaii de deversare o permite.

Pe masura ce situația se stabilizeaze o sa pornim si o a 3a motopompa. Aceasta actiune se face pregresiv pentru a nu inunda cu motopompele valea satului.

De la ora 14.20, toate cele 3 motopompe functioneaza la capacitate maximă.

WhatsApp Image 2022-10-02 at 14.25.32 (1).jpegWhatsApp Image 2022-10-02 at 14.25.32.jpeg


Comentarii Facebook