Fisura barajului de la Roșia Montană, verificată cu creangă de un profesor clujean. Arafat: Lăsați-l să-și facă treaba - VIDEO


Fisurarea barajului de la Roșia Montană a fost inițial anunțată printr-un apel la 112 de Primăria Roșia Montană, iar apoi s-au alertat pompierii și specialiștii în baraje.

De la Cluj-Napoca a fost chemat profesorul Costica Șofronie, expert tehnic în baraje, din cadrul Universității Tehnice Cluj. Acesta a studiat groapa apărută la 6 -7 metri de lacul de acumulare și pentru a spune exact care e situația a scormonit cu o creangă pentru a vedea lucrurile mai bine. La fața locului a ajuns și Secretar de stat Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Araft, deloc contraruat că fisura barajului este studiată cu o creangă: ”Nu, nu, lăsați-l să își facă treaba!”, a spus Arafat, când aghiotanții lui au vrut să îl prezinte experților conduși de profesorul Șofronie.   

WhatsApp Image 2022-10-03 at 14.16.25.jpeg

Groapa are 40 de cm în diamertru și 120 cm adâncime. Apa din lac este scoasă cu ajutorul unor pompe pentru a scădea sub cei 120 de cm pentru a nu se infiltra pe acolo în aval. 

Profesorul Costica Șofronie a fost șeful ABA Someș Tisa și consilier al fostului ministru Ioan Deneș.

În acest moment, trei pompe scot apa din lac, iar sute de persoane au fost evacuate din zonă de teama unei catastrofe. Groapa apărută pe marginea barajului a fost acoperită cu un cort improviozat pentru a nu se acumula apă de ploaie. 

vlcsnap-2022-10-03-14h36m48s625.png

Video: Orservatornews.ro

Comentarii Facebook