Cine este Rodica, femeia care apare pe bancnota de 10 lei. Mulți nu știu povestea ei


Pe bancnota de 10 lei, pe lângă casa țărănească imprimată, mai apare și un chip de femeie de la țară, care l-a inspirat pe pictorul Nicolae Grigorescu. Mulți nu știu povestea ei.

Femeia care l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu şi care apare pe bancnota de 10 lei era o femeie simplă de la ţară. Imaginea ei, a unei femei blânde, l-a impresionat atât de puternic pe marele pictor încât a devenit model pentru trei dintre tablourile artistului.

Pe numele ei Rodica, femeia a fost sursa de inspirație pentru tablourile celebre „Rodica", „Rodica la pârâu" și „Primăvara".

În toate, pictorul Nicolae Grigorescu a înfățișat-o pe Rodica drept o femeie simplă de la țară, îmbrăcată în straie tradiționale și având păr lung.

Rodica apare pe bancnota de 10 lei, alături de casa tradițională de la Muzeul Astra, din Sibiu

Personalitățile care apar pe bancnotele aflate în circulație în România sunt stabilite de Banca Naţională, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie.

Pe bancnota de 10 lei, cu Nicolae Grigorescu, apare şi "Rodica", un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în Sala de Consiliu. Aici, spre exemplu, putem fi acuzați de subiectivism, dar e ceva firesc. Nu poți să faci atlasul personalităților din România pe bancnote. Banca Naţională are şi menirea de a promova istoria, cultura şi civilizaţia României", explica Mugur Şteţ, fostul purtător de cuvânt al BNR, potrivit adevarul.ro.

Comentarii Facebook