Cetățuia Brașovului revine în patrimoniul public, după șapte ani de procese. Monumentul este din nou al comunității


Unul din cele mai frumoase monumente din Brașov este din nou al comunității. Instanța supremă a decis ca cetatea de pe dealul Straja să revină în patrimoniul public. După șapte ani de procese, localnicii vor decide ce destinație primește monumentul.

Bucăți mari de tencuială, care stau să cadă şi ziduri înecate de vegetație. Așa arată cetatea de pe Dealul Straja. Din cele cinci secole de istorie a cetății, ultimii șapte ani au fost ai istoriei litigiului dintre o societate de drept privat și Primărie. La începutul acestei luni, instanța supremă a decis întoarcerea cetății în patrimoniul public. Abia după ce monumentul va ajunge din nou în administrarea municipalităţii, ar urma să înceapă lucrările de reabilitare, scrie Observator.

cetate 2.jpeg

Cetățuia de pe Straja, monumentul simbol al Brașovului

Cunoscută generic ca fiind Cetatea Brașovului, Cetățuia este un simbol pentru arhitectura secolelor al XIV-lea și al XV-lea, fiind un ansamblu format din trei elemente: cetățuia, bastioanele din incintă și garnizoana - este un obiectiv inclus pe Lista Monumentelor Istorice de importanță națională. 

Cetățuia de pe Straja sau dealul Schlossberg (azi Dealul Cetății) a fost un punct important de apărare, aflat în afara cetății (fortificațiilor) Brașovului. Era menită pentru supravegherea drumului comercial care venea de la Bran și intra în cetate pe Poarta Vămii. Cetatea Brașovului (nu cetățuia, dar și datorită acesteia) a fost factor de stabilitate într-o zonă măcinată de războaie, la trecerea dintre Țara Românească și Transilvania, între Orient și Occident.

Foto: zebrasov.ro

Comentarii Facebook