Treci printr-un divorț? Ai grijă: dacă ți-ai înșelat soțul sau ești vinovat de divorț și nu aveți copii, nu tu vei rămâne în casă!

Drepturile de proprietate intelectuală nu se împart 

Dacă ești în pragul unui divorț trebuie să știi că, deși, majoritatea oamenilor sunt convinși că toate bunurile dobândite în timpul căsătoriei se împart în mod egal, ei bine nu este așa.

Există și bunuri care nu se împart, cum sunt, de exemplu, cele de proprietate intelectuală. De asemenea, nici ”fructele bunurilor proprii” nu se împart. Adică, de exemplu, în cazul în care ai avut un apartament proprietate personală cumpărat înainte de căsătorie sau a fost moștenire și l-ai dat în chirie, banii obținuți din această chirie, nu se împart, ci îți aparțin. 

La fel se întâmplă și în cazul dreptului de proprietate intelectuală. Dacă ai scris o carte și în urma vânzării acesteia ai obținut venituri, acestea îți aparțin , nu le vei împărți cu soțul la divorț. 

Iată care sunt bunurile care nu se împart la divorț:

  • Bunurile dobândite prin moșternire legală, legat sau donații dacă ele nu sunt prevăzute expres de către dispunător ca fiind comune;
  • Bunurile de uz personal;
  • Bunurile necesare exercitării profesiei unuia dintre soți;
  • Drepturi patrimoniale de proprietate intelectuală;
  • Bunuri dobândite cu titlu de premiu/recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii și alte asemenea bunuri;
  • Indemnizația de asigurare și despăgubirile pentru orice prejudiciu material/moral adus unuia dintre soți;
  • Bunuri, sume de bani, valori care înlocuiesc un bun;
  • Fructele bunurilor proprii.

    O altă întrebare care te macină cu siguranță atunci când treci printr-un divorț este aceea dacă poți sau nu să rămâi tu în casă. În principiu, acest lucru se va stabili de către instanță în funcție de înțelegerea dintre soți. Dacă cei doi nu se înteleg, însă, trebuie să ai în vedere câteva aspecte:

    1. Dacă aveți copii- interesul copiilor minori va prima în decizia cine rămâne în casă

    2. Dacă tu ești cauza divorțului (de ex. ți-ai înșelat partenerul sau ești abuziv), nu vei avea nicio șansă să rămâi în casă

    3. Dacă ai altă locuință, iar soțul nu, tu vei pleca din domiciliul conjugal

    În cazul în care discutăm despre un imobil închiriat de soți în timpul căsătoriei, conform  art. 324 Cod Civil: ,,La desfacerea căsătoriei, dacă nu este posibilă folosirea locuinţei de către ambii soţi şi aceştia nu se înţeleg, beneficiul contractului de închiriere poate fi atribuit unuia dintre soţi, ţinând seama, în ordine, de interesul superior al copiilor minori, de culpa în desfacerea căsătoriei şi de posibilităţile locative proprii ale foştilor soţi.”

    Potrivit Legal Badger, ”prevederile Codului Civil privind atribuirea beneficiului contractului de închiriere, se aplică în mod similar şi în cazul în care bunul este proprietatea comună a celor 2 soţi, în ambele cazuri, atribuirea beneficiului locuinţei conjugale producând efecte de la data desfacerii căsătoriei și până la data rămânerii definitive a hotărârii de partaj”


Comentarii Facebook