Un BMW din '68, "bijuteria" auto de la Raliul Clujului! Masina costa 50.000 de euro VIDEO si FOTO


Un BMW din 1968 este forlighter in Raliul Clujului. Masina este o bijuterie ce valoreaza 50.000 de euro si a fost reconditionata manual de proprietar, Lorincz Borbely, fiul fostului pilot Laurentiu Bolbely.

 

 

Lorincz sta la volanul masinii, iar mama lui este copilot, intr-o cursa care se doreste a fi un tribut adus fostului pilot Laurentiu Bolbely, disparut in urma cu trei ani.

"Masina a fost adusa in 1968 in Cluj. A concurat intai sotul meu cu fostul proprietar si dupa aceea el a mai facut niste modificari pe masina. Initial a fost un motor de 1.600 de cm si acum este un motor de 2.000 pregatit de sotul meu. Foarte multe lucruri a facut manual, capota este din fibra de sticla, capota din spate la fel si cum a evoluat tehnica a tinut pasul si a facut tamburul cu aerisire si alte dotari. Acasa a pilit totul cu mana. A lucrat foarte, foarte mult pe masina", spune Borbely Elisabeta, sotia fostului pilot.

Masina a stat 7 ani nemiscata si in aceasta iarna fiul fostului pilot de raliuri a reconditionat-o. "A dus-o la vopsit si a refacut-o din bucati. Am pus inapoi motorul si cutia de viteze. Acuma fiul meu participa cu masina la concursurile de viteza in coasta si chiar daca autoturismul are o varsta venerabila merge bine. Pentru noi valoreaza enorm, munca unui om care a lucrat toata viata pe masina", povesteste Elisabeta.

Laurentiu Bolbely a pilotat BMW -ul 2002 TI timp de 20 de ani si in 1975 a devenit campion national de raliu. "A participat si la viteza in coasta si la circuit si a obtinut rezultate foarte bune, locul 1, locul 2 sau locul 3. Sotul meu a fost devotat sportului", spune Borbely Elisabeta.

BMW -ul 2002 TI a fost "tunat" special de preparatorul bavarez de Schinitzer. "Am reconstruit-o si in memoria tatalui mei participam la raliu. Mai sunt si alte BMW -uri ca si caroserie, dar este unicat prin modul in care a fost modificata. Acum valoreaza intre 40.000 si 50.000 de euro. Are 210 cai, patru cilindri si cu patru carburatoare duble de 45 si invarte cam 10.400 de ture", spune si Lorincz Borbely, actualmente pilot in campionatul de viteza in coasta, categoria masini de epoca.

"Pana acum am facut doua teste inainte de raliu. Alerg in campionatul national de viteza in coasta, am fost la Campulung si la Straja, unde am luat locul 2. Deci masina este pregatita si concuram in memoria tatalui meu", povesteste tanarul pilot.

 

Lorintz si mama lui Borbely Elisabeta, la bordul BMW -ului 2002 TI, sunt deschizatorii de traseu in Raliul Clujului, care se va desfasura in acest weekend.

 

Laurentiu Borbely s-a nascut in 14 septembrie 1926 in localiatea Sarmasu, judetul Mures, si a practicat sportul cu motor timp de 16 ani. "Lori Bacsi" a debutat in anul 1969 in Raliul Nord-Vest si a devenit campion national absolut de raliuri in anul 1975 in echipaj cu Adalbert Boldizsar.

Comentarii Facebook