Reacția față de cazul Colțescu a primului antrenor de culoare din România


Aime Lema, primul antrenor de culoare din România, a participat în cadrul emisiunii GSP Live, unde a dezbătut mai multe subiecte delicate legate de rasism, printre care și cazul Colțescu.

Antrenorul, originar din Congo consideră că s-a exagerat conflictul și cei de la UEFA nu au luat decizia cea mai bună, dar avertizează că forul de control al fotbalului ar putea să-l taxeze pe Colțescu pentru a arăta un exemplu.

“Mi s-a părut ciudat sa nu se întrebe ce înseamnă acest cuvânt. Din punctul meu de vedere, singura greseala este ca în acel balamuc nu a putut nimeni sa explice lucrurile. În America, de exemplu, dacă zici 'black', e 'black'. Dacă îi spui cuiva 'negro' acolo, atunci e o problema. Dar aici în România cu ce poți înlocui 'negru'?

Webo s-a simțit ofensat că a văzut cartonașul roșu, era supărat ca a fost eliminat. Când se zice 'negru', trebuie să înțelegi dacă a spus-o în franceză, engleză sau română. În franceză sună prost.

UEFA a greșit din punctul meu de vedere. Primul lucru pe care ar fi trebuit să îl facă e să ceară explicații, iar arbitrul sa spună că așa-i în România. Când s-a făcut pauza aia, trebuia ca turcilor sa le fie explicată situația. Fotbalul nu poate sa se oprească pentru că cineva acuză pe altcineva că e rasist.

Din punctul meu de vedere, cred ca arbitrul va fi pedepsit de UEFA doar ca sa se dea un exemplu. Dar nu știu dacă e un exemplu bun. Așa cum vrei ca lumea să înțeleagă un fenomen, trebuie ca și ceilalți să înțeleagă că fiecare țară are o limbă și o cultură" a declarat Aime Lema pentru GSP Live.

Aime Lema a venit pentru prima dată în România în anul 1991 pentru a-și efectua studiile la București, iar pe parcurs a antrenat ca voluntar echipa AS Frăția și Romprim, iar la ultima dintre ele acesta a pregătit persoane cu dizabilități sau nevoiașe.

FOTO: Libertatea


Comentarii Facebook