Presa germană folosește imaginea lui Mutu pentru a ilustra un URIAȘ scandal cu meciuri trucate

 

Publicația Der Spiegel a publicat imaginea lui Adrian Mutu în cadrul unui articol despre ancheta privitoare la sutele de meciuri aranjate de mafia pariurilor.

 

În material este prezentată ancheta Europol, privind câteva sute de meciuri trucate în Europa. Articolul nu face referire la Adrian Mutu, dar imaginea prezentată este din perioada în care acesta juca la Fiorentina, în 2006-2011.

 

Cu toate acestea, numele lui Mutu a mai apărut în urmă cu un an într-un material publicat de Gazzetta dello Sport și care trata tot scandalul meciurilor trucate care a răscolit Germania. Judecătorii din Bochum au anchetat un croat, Ante Sapina, arestat în 2009 şi bănuit a fi unul dintre capii unei rețele uriașe care făcea blaturi în Europa, conform reprezentantului UEFA, Peter Limacher. Sapina era acuzat că a plătit jucători şi arbitri cu 50.000 - 100.000 de euro pentru a truca meciuri. Numele lui Adrian Mutu apărea într-un capitol privind meciul Debrecen 3-4  Fiorentina, unde ”Briliantul” a marcat 2 goluri.

 

Rețeaua la care face referire Der Spiegel ar fi trucat 380 de meciuri de fotbal, chiar și din Liga Campionilor şi din preliminariile Cupei Mondiale. Aceasta a fost desființată, conform Oficiului european de poliţie Europol, citat de AFP.

 

Cele mai multe meciuri trucate s-au jucat în Turcia, Germania şi Elveţia, dar sunt probleme și în alte campionate.

 

UEFA a luat cunoştinţă de anunţul Europol privind presupuse meciuri trucate care s-au disputat în diverse competiţii şi aşteaptă să primească mai multe informaţii în zilele următoare. După ce detaliile anchetei vor ajunge la UEFA, acestea vor fi transmise instanţelor disciplinare competente pentru a se lua măsurile adecvate. Implicată lupta împotriva acestui flagel, UEFA cooperează cu autorităţile în legătură cu aceste probleme, în cadrul programului său de toleranţă zero faţă de meciurile trucate", se arată în comunicatul forului european.

 

Ralf Mutschke, director de securitate în cadrul FIFA, a declarat, luni, că forul mondial este foarte implicat în lupta împotriva trucării meciurilor.

 

Ceea ce a anunţat astăzi Europol este urmarea unei anchete îndelungate. Am spus foarte clar că trucarea şi manipularea meciurilor reprezintă o problemă globală, care nu va dispărea mâine. FIFA şi comunitatea fotbalului se implică în lupta pentru eliminarea acestei probleme, dar nu vom reuşi asta singuri. Trebuie întărită cooperarea între autorităţile judiciare şi organizaţiile sportive. Sunt necesare susţinerea structurilor de anchetă, a anchetelor în curs şi sancţiuni mai severe, deoarece în prezent riscurile sunt mici şi potenţialele câştiguri mari pentru cei care truchează meciuri”, a spus Mutschke.

 

În Ungaria, a fost depistată o rețea care a trucat 33 de meciuri. ”50 de persoane sunt suspectate în Ungaria că au manipulat rezultatele a 33 de meciuri de fotbal, în cadrul scandalului internaţional legat de 380 de partide”, a declarat Bajan Nemeth, anchetator în cadrul Poliţiei, citat de agenţia MTI.

Comentarii Facebook