Povestea incredibilă a unui fotbalist de top. Tony Nwakaeme, campion în Turcia la 10 ani după ce „U” Cluj l-a scăpat printre degete


FC Universitatea Cluj pare să fi scăpat printre degete un fotbalist de mare valoare. Anthony Nwakaeme a jucat alături de „studenți” în perioada 2010-2012. În cele 37 de meciuri disputate, fotbalistul nigerian a reușit să marcheze opt goluri. Esențial la titlul lui Trabzon, nigerianul din Liga 1 despre care s-a spus că și-a falsificat data nașterii are cifre incredibile la noua campioană a Turciei. 

În România, parcursul fotbalistului nu a fost unul ușor, deși aici s-a remarcat de la începutul carierei. Adus de „U” Cluj în 2010, la 21 de ani, de la clubul danez Veijle, nigerianul a fost împrumutat la început 5 luni la Arieșul Turda, apoi s-a întors, jucând excelent în Liga 1 la Cluj.

În ianuarie 2012, când nigerianul evolua la U Cluj, s-a spus că e cu 6 ani mai mare. Colegii de la „U” nu au fost întocmai binevoitori cu Tony. La acea vreme toată lumea presupunea că fotbalistul ar fi avut mai mulți ani decât spune, inclusiv unii antrenori îl bănuiau „că ar fi ceva mai măricel”, râdeau de el și făceau și mișto. Tony însă și-a continuat calea, iar zece ani mai târziu, Tony Nwakaeme, 33 de ani, e cel mai important jucător al lui Trabzon, cu 21 de goluri influențate în sezonul triumfului după patru decenii în campionatul Turciei. 

Performanțele lui Tony Nwakaeme și cluburile la care a jucat

  • 2010–2012 - Universitatea Cluj 37 de meciuri (8 goluri)
  • 2010–2011 - Arieșul Turda 8 meciuri (5 goluri)
  • 2012–2013 - Petrolul Ploiești 3 meciuri (0 goluri)
  • 2013 - Universitatea Cluj 10 meciuri  (2 goluri)
  • 2013–2015 - Hapoel Ra'anana 55 meciuri (13 goluri)
  • 2015–2018 - Hapoel Be'er Sheva 95 meciuri (35 goluri)
  • 2018  - Trabzonspor 106 meciuri  (35 goluri)

Povestea incredibilă a jucătorului Tony Nwakaeme poate fi citită aici: 

Tony Nwakaeme și-a construit singur drumul. Fără nici un ajutor. Acasă la el era o sărăcie crâncenă. 

Îmi amintesc când a ajuns la Universitatea Cluj. Eram într-un birou și-a venit cu impresarul său. Timid, îmbrăcat modest, a zis doar că îi este frig și foame. 

U Cluj l-a luat în probe, apoi i-a propus un contract infim,  dar cu condiția ca primele 6 luni să joace împrumut la Arieșul Turda, în liga a treia. 

Băiatul nu a zis nici un moment că nu vrea.

A acceptat, zâmbind, împrumutul. La Turda a locuit într-o garsonieră, unde de multe ori nu avea nici căldură.

La primele antrenamente a început să îi înșire pe câțiva. În meciuri, pe adversari. 

Spunea:" vreau doar să fac ceva bani să trimit acasă. Și vreau să joc fotbal, atât."

"Eram cel mai fericit din lume că pot juca undeva și pot să-mi arăt calitățile. Jucam gratis, aveam unul sau doi prieteni, dar nu conta, eram bucuros. Nu era mall, nu erau cluburi, nu mă interesa asta. Nici astăzi pe mine n-o să mă vezi în cluburi sau la plimbare în magazine. Nici în Cluj nu ieșeam nicăieri. Antrenament, odihnă acasă, antrenament, meciuri, odihnă și vorbit cu familia mea. La asta se rezumă activitățile mele. Eram fericit că pot juca fotbal, aveam un acoperiș, nu mă ploua-n cap, asta era tot ce conta pentru mine.”

Când a revenit la Cluj după împrumut, câțiva colegi râdeau de el. -Câți ani ai, Tony, 21? Hă, hă, hă. 

Inclusiv unii antrenori îl bănuiau că ar fi ceva mai măricel. Îmi amintesc că l-am căutat pe mai multe site-uri din Africa, unde apăreau informații contradictorii. În unele locuri avea vârsta mai mare cu 4 ani, în altele apărea cu 20 sau 21. 

Râdeau de el și făceau și mișto. "Ia uite cum are tălpile crăpate, cum să aibă 21 de ani?"

Nu a băgat în seamă absolut nimic și și-a văzut de fotbal. Când a plecat din România, liber de contract, l-a dorit Steaua, dar specialistul MM Stoica a râs de el și i-a spus că -i de sticlă, că se accidentează prea des. 

"Mi-a zis să dau teste medicale, am zis că dau teste fără nici un fel de probleme. Apoi am simțit că vrea să mă păcălească. Mi-a spus că am probleme la picior, că sunt slăbit din punct de vedere fizic, dar cu toate astea mi-a oferit un contract. Punea problema în felul următor: tu ai probleme, dar uite, noi chiar și așa, te vrem la echipă. Era ca și cum mi-ar fi făcut ei un favor mie. Mi-au dat un contract undeva pe la 5000 de euro. Am zis că nu rămân. Nu mi-a plăcut, în primul rând, cum au pus problema. Aveam de gând să semnez cu ei pentru că e o echipă importantă în România și Europa de Est, îmi doream să joc și în Liga Campionilor, dar am simțit că nu mă respectă. Am o carieră, avem o meserie și muncim inclusiv pentru bani. Ce fotbalist nu se gândește la traiul său?”

Tony și-a văzut de drumul său. A semnat în Israel cu Raanana. Cel mai bun jucător al echipei în primul sezon. De aici pleacă la Hapoel Beer Sheva, unde ia două titluri la rând și e votat doi ani la rând cel mai bun fotbalist din campionat. 

Ovidiu Hoban, fost coleg cu el la Beer Sheva, spunea: "e cel mai respectat fotbalist din campionat. E cel mai bun. Va juca la un alt nivel, veți vedea". 

După cel mai bune sezoane din carieră, Tony Nwakaeme a semnat cu Trabzonspor, în Turcia.

Aseară a devenit campion într-o ligă cu Fenerbahce, Besiktas sau Galatasaray. 

Cifrele spun asta: a influențat 21 de goluri în 27 de partide. A lipsit 8 meciuri din cauza unor accidentări și după ce s-a infectat cu coronavirus. 

A marcat 11 goluri, fiind al doilea cel mai prolific după Cornelius, ultimul jucând 34 de meciuri. 

Are 10 pase de gol, cele mai multe din tot lotul. 

A reușit. E cel mai bun.

"God is Great. All you is need is faith", spune mereu.

Bravo, Tony!”, scrie jurnalistul Cătălin Suciu, pe pagina de Facebook. 

Comentarii Facebook