Opinia unui fotbalist, revenit la Cluj, după o experiență în Rusia: Am avut probleme de adaptare, oamenii sunt reci


După o experiență de un an și trei luni în Rusia, fotbalistul croat Marko Dugandzic a semnat cu CFR Cluj. Atacantul de 28 de ani s-a întors în Liga 1 să devină campion cu ardelenii. Dugandzic se află la a doua experiență în România, după cea de la FC Botoșani, unde a impresionat în cele 10 luni cât a jucat pentru moldoveni: 11 goluri și două pase decisive în 20 de meciuri oficiale. Croatul i-a costat pe „feroviari” jumătate de milion de euro și a semnat pe 3 ani și jumătate.

Croatul a relatat într-un interviu acordat pentru Libertatea despre experiența sa în Rusia.Vara trecută, croatul începuse să joace la Soci, însă s-a accidentat și a fost nevoit să se opereze. Fotbalistul precizează că a trebuit să se obișnuiască cu multe lucruri noi în Rusia, inclusiv faptul că rușii sunt mai reci. 

Începusem să joc foarte bine la Soci, vara trecută, dar m-am accidentat și a trebuit să mă operez. Patru luni am stat pe margine. În iarnă, am primit un telefon din partea oficialilor de la CFR, am ascultat oferta, am cântărit-o, mi-a plăcut planul, mai ales că echipa era pe locul 1 și știam România. Am zis că este o ocazie bună să-mi revin după accidentare, să câștig un trofeu, de aceea ne-am înțeles foarte repede”, a explicat Marko pentru Libertatea.

Întrebat despre cum s-a adaptat în Rusia, atacantul croat a recunoscut că nu a fost ușor. 

Când am trecut de la Botoșani la Soci, a fost foarte greu. Prea multe diferențe. Era „mai mult” în orice aspect. Acolo, este un campionat care se bazează foarte mult pe fizic. Pas cu pas, începi să te antrenezi ca ei, în același ritm. Și alți jucători mai mari ca mine au avut probleme de adaptare în Rusia sau în alte țări. Și stilul de viață este altul. Acolo, oamenii sunt reci, în România, de exemplu, oamenii sunt calzi”, a spus fotbalistul pentru sursa citată. 

Situat în partea de vest a Rusiei, în regiunea Krasnodar, Soci este stațiunea preferată a lui Vladimir Putin. Cu o populație de peste 350.000 de locuitori, orașul, care are ieșire la Marea Neagră, a găzduit Jocurile Olimpice de Iarnă în 2014.

Din fericire pentru croat, acesta a plecat de acolo înainte de începerea războiului în Ucraina. Alți sportivi nu au fost la fel de norocoși și au suferit sancțiunele impuse de UE poporului rus. 

Da. Cam toți străinii au încercat sau chiar au plecat, sunt probleme cu băncile, nimeni nu poate sosi acolo, am vorbit cu mulți jucători, nu este vina lor, nici lor nu le vine să creadă. Cine și-ar fi imaginat că se poate întâmpla asta în secolul nostru?! Din pandemie am trecut direct în acest conflict. Teribil. Te uiți la TV sau citești știrile, încerci să te focusezi pe munca ta, pe antrenamente, pe meciuri, pe ceea ce ai de făcut zi de zi. Nu îți poți permite să te deconcentrezi, mai ales atunci când lupți pentru un campionat sau o medalie. Te concentrezi în viață doar pe ceea ce poți controla, până la urmă”, a precizat atacantul CFR. 

Comentarii Facebook