Duminica 28 Aprilie

În lipsa titlului, un influent sponsor al CFR Cluj a redus suma din contract. Ioan Rus, ”Mână de fier” a ieșit la înaintare, pentru a salva situația


CFR Cluj nu mai are pe tricouri sigla eToro, platforma de tranzacționare online care plătea o sumă mare, ci sigla firmei RMB InterAuto, codeținută de o companie controlată de Ion Țiriac și, în proporție de 30%, de Ioan Rus, politician influent apropiat de clubul din Gruia, supranumit ”Mână de fier”.

eToro, o platformă de tranzacționare și investiții în active financiare plătea ardelenilor 1,8 milioane de euro pe an.

Începând cu noul sezon, lucrurile stau mai rău. Pe tricourile clujenilor, în partea din față, apare numai firma care vinde autoturisme, în timp ce eToro a trecut pe spate, deasupra numerelor.

RMB InterAuto este o companie înființată în 1993, care se prezintă pe site-ul oficial drept ”reprezentant zonal pentru șase dintre cele mai importante mărci de pe piaţa auto, membru al grupului Țiriac Auto, cea mai extinsă reţea de dealeri şi service auto la nivel naţional”.

Interesant este modul în care arată acționariatul companiei. Acționar minoritar, cu aport de 30% la capitalul social, este SC Autosincron SRL, companie deținută de Ioan Rus, fost ministru de Interne și al Transporturilor, o persoană foarte influentă în Cluj și, în general, în politica din România.

Acționar majoritar, cu 70%, este firma Vitexa Holdings Limited, cu sediul în Cipru. Oficial, compania este reprezentată de Octavia Malene, avocata lui Ion Țiriac, șefa departamentului legal de la Țiriac Group.

RMB InterAuto, companie cu 187 de angajați, a avut în 2022 cele mai solide rezultate financiare din ultimul deceniu, o cifră de afaceri de 55,6 milioane de euro, 2,55 de milioane reprezentând profitul, în creștere cu 25% față de anul precedent, scrie GSP.ro.

Gazetarii scriu că parteneriatul dintre firma lui Ioan Rus și CFR Cluj certifică legătura dintre politician și clubul din Gruia, una pe care fostul ministru nu a admis-o public.

Rus a fost ministru de Interne și ministrul Transporturilor, dar a încheiat legăturile cu politica din București după o declarație neinspirată: ”România are trei milioane de oameni din forța activă în Occident, dintre care vreun milion sunt fierari-betoniști, zidari și așa mai departe. Au poate 1.500 de euro salariu, de banii ăștia copiii se fac golani acasă și nevastă-sa curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”.

Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a spus răspicat că Ioan Rus este patronul clujenilor: ”După ce am zis că Ioan Rus conduce CFR, m-a sunat ministrul Rus, un om pe care-l respect, îl știu de pe vremea lui Ceaușescu. Mi-a spus că nu ei, din «Grupul de la Cluj», dețin clubul CFR, că acesta chiar e al lui Varga, dar tot Rus mi-a recunoscut însă că mai există și alte influențe în club, din exterior”. 

Comentarii Facebook