Hocheist din echipa nationala: "Nu Romania, ci tinutul Secuiesc a invins Ungaria!" VIDEO


Unul dintre jucatorii echipei nationale de hochei a facut o declaratie care a socat pe toata lumea, spunand ca Ungaria a fost invinsa de tinutul Secuiesc si nu de echipa Romaniei.

"Romanii nu au, practic, nici o legatura cu nationala de hochei, dar nici cu sportul acesta, in general", a spus Tihamer Becze, considerat cel mai bun hocheist din echipa nationala.

"Vinerea trecuta, tinutul Secuiesc a invins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corecta, fiindca romanii nu au, practic, nici o legatura cu nationala de hochei, dar nici cu sportul acesta, in general. In lotul de 26 avem un ucrainean si un jucator cu nume romanesc, portarul, care este nascut la Gheorgheni si vorbeste bine ungureste, mama lui fiind unguroaica", a mai spus Becze, citat de Gazeta Sporturilor.

"Ne-am pregatit pentru meciul cu Ungaria ca pentru orice alt meci. Suntem sportivi profesionisti si vrem sa castigam fiecare meci. Pentru mine, din punct de vedere sportiv, nu a contat ca jucam cu Ungaria, Polonia sau Ucraina. In contrast cu obiceiurile internationale din hochei, in care se intoneaza imnul doar la finalul partidei, si doar cel al echipei castigatoare, organizatorii au decis sa fie intonate ambele imnuri inainte de startul partidei si dupa finalul partidei. Spectatorii au ascultat in liniste Imnul Romaniei, nu au huiduit, nu au scandat trivialitati, s-au purtat decent si chiar au aplaudat. Apoi, s-a intonat Imnul Ungariei, pe care l-am cantat si noi impreuna cu spectatorii. Apoi, asa cum sunt obiceiurile in zona Miercurea Ciuc-Gheorgheni, la finalul partidei, am cantat Imnul Secuiesc impreuna cu spectatorii din sala. Nu stiu de ce se face atata caz, s-a intamplat un lucru firesc, care se intampla de ani buni la noi", a declarat Becze.

 

Nou scandal la nationala de hochei. La meciul Romania - Ungaria jucatorii nostri au intonat imnurile Ungariei si Tinutului secuiesc

 

Intrebat daca e normal ca la un meci oficial sa fie intonat imnul tinutului Secuiesc, Becze a raspuns: "Casa noastra este tinutul Secuiesc. Imnul nostru incepe asa: Ki tudja, merre, merre visz a végzet (Cine stie, incotro, incotro, ne duce destinul) si continua asa: Maroknyi székely, porlik, mint a szikla (O mana de secui, se sfarima precum stanca). Eu am dubla cetatenie romano-maghiara. Daca noi am refuza, in bloc, convocarile la echipa nationala, Romania nu ar fi in stare sa alinieze o echipa care sa nu ajunga ciuca batailor in Europa. Normal ca de la Bucuresti cazul pare foarte grav, insa nu e vina noastra, noi avem constiinta curata".

"Pentru dezvoltarea mea profesionala este obligatoriu sa particip la competitiile internationale. Am auzit ca se va discuta in Parlamentul Romaniei o initiativa prin care sa ni se interzica dreptul la vot daca avem dubla cetatenie. Un lucru e sigur, daca, dupa evenimentele de vineri, vom fi sanctionati in vreun fel sau vor incerca sa impuna jucatori romani de slaba valoare in nationala, noi nu vom ramane impasibili. Eu stiu ca romanii nu ne inteleg si au impresia ca vrem sa ii provocam. Ca sa inteleaga cineva situatia cu adevarat, ar trebui sa traiasca in Ardeal. Noi asa gandim si ma bucur ca am avut ocazia sa spun ce aveam pe suflet. Sunt mandru ca sunt secui. Sunt mandru ca sunt maghiar. Sunt si mai mandru ca sunt un sportiv si un jucator de echipa, care vrea sa castige toate meciurile, indiferent ce scrie pe tricoul sau", a adaugat Becze.

Video cu momentul de pe patinoarul "Vakar Lajos" din Miercurea-Ciuc, unde a fost intonat imnul tinutului Secuiesc.


Comentarii Facebook