Doi alpinisti din Cluj vor escalada Varful McKinley din Alaska, cu o inaltime de peste 6.000 de metri VIDEO


Alpinistii clujeni Vasile Cipcigan si Ovidiu Ratiu vor escalada varful McKinley din Alaska, cu o inaltime de peste 6.000 de metri. Expeditia are un buget de 8.000 de euro.

Cei doi alpinisti sunt membri ai Serviciului Public Salvamont din cadrul Consiliului Judetean Cluj si urmeaza sa plece in expeditie vineri, 20 mai. Ascensiunea face parte din proiectul "Sapte pasi pe acoperisul lumii", initiat de alpinistii clujeni anul trecut.

Seful Serviciului Public Salvamont Cluj, Vasile Cipcigan, unul dintre cei doi alpinisti care vor escalada Varful McKinley de 6.194 de metri, a declarat ca pentru a ajunge in varf ar avea nevoie de trei saptamani.

"Noi incepem sa ne facem bagajul de astazi si in fiecare zi verificam lista sa nu fi uitat ceva. Exista un necesar de materiale pe care il vom achizitiona din State pentru ca din pacate cu avionul vom putea duce un numar de kilograme limitat. Vom inchiria un telefon prin satelit tot din SUA si vom lua legatura cu cei de acasa", a spus Vasile Cipcigan.

Alpinistul a spus ca pentru el cele mai importante parti ale echipamentului sunt manusile, sosetele si bocancii. "Foarte periculoase sunt temperaturile scazute si apar probleme foarte mari la membre si trebuie sa le protejezi. Statisticile arata ca in aceasta perioada vor fi temperaturi cuprinse intre -20 si -30 de grade Celsius noaptea. Ne asteptam la ce e mai rau, dar suntem pregatiti", afirma Cipcigan.

"Ascensiunea e complexa pentru ca implica urcari si coborari in tabere. Varful nu este foarte usor din cauza inaltimii si faptului ca este situat foarte in nord. Temperaturile vor fi foarte scazute si ne asteptam la furtuni. Varful McKinley este pe locul 8 intre cele mai periculoase din lume", a precizat Ratiu.

Cei doi alpinisti vor pleca vineri spre Alaska si "asaltul" final al expeditiei va avea loc in 10 iunie, cand este ziua de nastere a lui Ovidiu Ratiu.
 
Expeditia va avea un buget de 8.000 de euro, iar banii au fost obtinuti din sponsorizari de la o serie de firme private. 

Cei doi alpinisti isi propun sa "atace", in luna noiembrie 2011, si varful Aconcagua din America de Sud, care are aproape 7.000 de metri inaltime.

Comentarii Facebook