Dan Nistor spune lucrurilor pe nume: Cu tot respectul pentru echipele fără suporteri, fotbalul fără spectatori n-are valoare/Clujul- un oraș din altă țară


„U” Cluj a remizat pe teren propriu, scor 1-1 cu Universitatea Craiova. După o primă repriză modestă, „șepcile roșii” și-au ridicat nivelul de joc și au reușit egalarea prin Dan Nistor, care a revenit în teren după o accidentare. Ioan Ovidiu Sabău a recunoscut că l-a introdus cu teamă pe fostul fotbalist al Universității Craiova de teama unei noi accidentări. Mijlocașul de 35 de ani a acceptat să vorbească cu Știri de Cluj despre schimbările care s-au produs la „U” după revenirea lui Sabău pe banca tehnică a „Șepcilor Roșii”, dar și despre obiectivele personale în acest sezon. 

Amintim că, pentru „U” Cluj urmează duelul cu CSA Steaua din prima etapă a grupelor Cupei României Betano. Duelul este programat joi, 28 septembrie, ora 16:15.

Știri de Cluj: Dan, cum au fost primele minute pe teren după accidentare și ce sentimente te-au încercat când ai marcat împotriva fostei tale echipe?

Dan Nistor: Sincer să vă spun, la încălzire, înainte să intru pe teren, chiar mă gândeam la gambă și îmi era foarte frică să recidiveze. În timpul meciului m-a durut un pic piciorul, câteodată mă durea, câteodată mă lăsa, dar cu trecerea timpului și nefiind în avantaj nu m-am mai gândit la picior, practic de acolo am scăpat de această frică, totul a fost ok, acum mă simt mult mai bine. Sper ca mister să ne dea cât mai multe minute. Dacă joci meciurile îți revii, iar eu îmi doresc mult să ne revenim complet și să ajutăm echipa, pentru că de asta suntem aici.

Nu m-am gândit în acel moment la faptul că e un gol marcat împotriva fostei echipe, știu că unii fotbaliști se gândesc înainte, wow da ce fac dacă marchez, nu m-am gândit, pur și simplu mi-a venit acea bucurie pe care o am eu la aproape fiecare meci când marchez. Mi-a venit pe moment și sincer n-am ținut să demonstrez nimănui nimic fiindcă toată lumea știe ce jucător de caracter și ce om sunt.

Știri de Cluj: Exceptând partida cu Politehnica Iași, care a fost și atipică având în vedere că a fost întreruptă, echipa a arătat mai multă disciplină și determinare pe teren în ultima perioadă, ce s-a schimbat?

Dan Nistor: În primul rând s-a schimbat antrenorul și cred eu că și sistemul de joc s-a schimbat un pic, înainte jucam 4-3-3, acum am schimbat într-un 4-2-3-1. Eu zic că se vor schimba foarte multe și pe viitor, avem nevoie de toți jucătorii să-și revină sută la sută din punct de vedere fizic și mental, cred eu că vom arăta mult mai bine. 

Știri de Cluj: Cum este starea de spirit în vestiar după ultimele rezultate?

Dan Nistor: E greu când jucătorii vin pe parcurs, dar noi suntem alături de ei, vrem să-i ajutăm, cum și noi la rândul nostru am fost ajutați de alții care erau mai vechi aici. Formăm un grup destul de puternic și încet încet o să devenim familia aia de care avem nevoie și care va atinge aceste țeluri minunate pe care ni le propunem. 

Știri de Cluj: Pare un campionat destul de strâns (cu 9 echipe despărțite de doar 4 puncte), cum crezi tu că se va desfășura acest sezon și care crezi că va fi cea mai mare provocare pentru voi, pentru „U”?

Dan Nistor: Din punctul meu de vedere, dacă eram toți de la început (veneau toți jucătorii de la început, nu pe parcurs, practic și acum câteva zile au mai venit jucători), ar fi fost o altă situație. Este foarte greu să faci o echipă, să închegi o echipă, dar cred că, și din ce văd la antrenamente și în jocurile noastre, după ce o să ne revenim toți din punct de vedere fizic și o să fim toți la capacitate maximă, nu o să fim echipa de anul trecut, o să fim o echipă mult mai bună decât anul trecut. Chiar dacă au plecat destul de mulți jucători, au și venit jucători buni. Țelul nostru trebuie să fie mult mai sus și trebuie să tindem mai sus, nu vreau să mă bat la retrogradare, de-aia am și rămas în continuare aici, am alte țeluri. Anul trecut am pierdut și acea finală, care pentru suporteri conta foarte mult (n.r. finala Cupei României 2023) și n-am putut să le oferim această bucurie, dar sunt singur că anul acesta va fi un an mult mai frumos. 

Știri de Cluj: De la venirea ta la „U”, clubul a fost asociat practic cu doi jucători, Alex Chipciu și Dan Nistor, toată lumea vă vede lideri ai echipei, acest lucru pune presiunea suplimentară pe tine sau e mai mult un imbold să joci și mai bine?

Nistor: „Cu tot respectul pentru echipele care nu au suporteri, fotbalul fără spectatori nu are nicio valoare”

Dan Nistor: Să fiu sincer ambele, dar ținând cont că am jucat și la Dinamo și la Craiova, echipe cu pretenții mari, echipe de tradiție, am zis și în anumite interviuri anterioare, mie îmi place să joc sub presiune. Cu tot respectul pentru celelalte echipe care nu au suporteri, una e să joci, nu știu, la Chiajna, alta e să joci la U Cluj, alta e să joci la Dinamo sau Craiova. Fotbalul fără spectatori nu are nicio valoare și niciun sens din punctul meu de vedere. Aprecierea publicului te face să dai tot pe teren, acest lucru este foarte impresionat, pentru mine, pentru Alex și nu numai pentru noi, pentru toți jucătorii și colegii noștri. 

Știri de Cluj: Revenind la tine și Alex, conexiunea asta dintre voi care se vede în teren, există și în afara meciurilor?

Dan Nistor: Da, și în afara terenului suntem foarte buni prieteni, ieșim cu familiile, sincer pe Alex de mult timp îl cunoșteam, dar doar așa „salut, salut”, nimic mai mult. Dar acum m-am atașat foarte mult de el și e bine că ne înțelegem, sper să ajutăm echipa să-și îndeplinească obiectivele, să ducem „U” Cluj un pic mai sus dacă se poate.

„Clujul e altă lume, e disciplină, e curățenie, e altceva”

Știri de Cluj: Ai ajuns la „U” în această iarnă, familia te-a urmat la Cluj-Napoca, cum se simt aici, cum v-ați adaptat în orașul de pe Someș?

Dan Nistor: Familia este aici cu mine, iar soția este aproape de aici, din zonă, de la Alba Iulia. Este un oraș superb, de când am venit aici am zis că Clujul pare un oraș din altă țară, fără nicio supărare și fără să jignesc alte orașe. E altă lume, e disciplină, e curățenie, e altceva. Ai mei s-au acomodat foarte bine, băiatul meu e la școală, clasa 0 acum. E și la fotbal, la academia Universității, deocamdată totul e ok, sperăm așa să fie și pe viitor, echipa mare să aibă rezultate, să avem rezultate și la copii și juniori, totul să fie bine.

Știri de Cluj: Știm că ai un fiu, Matteo, micuțul va călca pe urmele tatălui, va fi și el fotbalist?

Dan Nistor: Sincer să zic, nu vreau să-l forțez, eu îl duc că-i place foarte mult, dacă se leagă ceva de el ok, dacă nu, nu e nicio problemă, poate să încerce și alt sport. Mama lui e așa mai exigentă cu el pentru că pe primul loc e școala și practic îl cam cicălește așa în fiecare zi că trebuie să-și facă „temele”. Eu nu-l forțez, dacă el decide să fie acesta drumul lui, îl vom susține necondiționat, dacă nu, voia Domnului. Nu sunt tipul de părinte care crede că dacă eu sunt fotbalist, trebuie neapărat să fie și el. Dacă așa decide el, nu știu, poate se face IT-ist sau mai știu eu ce, ce vrea Dumnezeu și ce decide el, eu sunt trup și suflet pentru el, îl susțin necondiționat. 

„Tot ce fac acum, o fac pentru fiul meu, pentru ca el să aibă un viitor, vremea mea s-a dus”

E important pentru noi și pentru el să fim sănătoși, acesta este cel mai important lucru. E dificil uneori să găsești timp pentru familie, practic venim dimineața de la antrenament și plecăm după amiază. Atunci îmi iau băiatul de la școală, se mai întâmplă câteodată să nu reușesc dacă am un meci mare sau antrenament, dar trebuie să faci sacrificii pentru copil. Tot ce fac acum, fac pentru el, vremea mea s-a dus, fac totul pentru ca el să aibă un viitor extraordinar, să nu-i lipsească nimic. Pentru el fac aproape orice zilnic și sper ca el pe viitor să fie bine și să zică „tata a fost și el om bun și m-a ajutat cum a putut el mai bine”. 

Știri de Cluj: Ești unul dintre golgheterii campionatului, ai dorința de a mai îmbrăca încă odată tricoul echipei naționale? 

Dan Nistor: Ați văzut și voi că în momentul de față selecționerul caută mai mult jucătorii mai tineri. Noi, „dinozaurii” ăștia mai în vârstă nu prea mai avem acces acolo. Orice jucător, cred eu, se gândește la echipa națională. Normal, dacă va fi vreodată nevoie de mine, nu voi zice nu, voi merge în secunda 1. Dar, e destul de greu din punctul meu de vedere că ați văzut și d-voastră ce selecție face selecționerul și cred eu, că e mai dificil. Nu vreau să intru în anumite polemici cu el pentru că a fost și antrenorul meu e foarte bun prieten cu mine și nu vreau. Dar, dacă decide acest lucru, Doamne ajută.

Știri de Cluj: Cu ce a venit în plus Neluțu Sabău, pe lângă sistemul de joc, cum reușește să vă motiveze?

Dan Nistor: De anul trecut îl cunosc pe mister și are această chestie, o comunicare foarte importantă. Aproape în fiecare zi comunică cu noi. Chiar am observat la anumite chestii că ne întreabă direct: tu ce crezi despre asta, ce ar trebui să faci la această fază? Vrea să vadă cum analizezi, unde crezi că ai greșit și unde ai făcut bine. Din punctul meu de vedere sunt niște lucruri extraordinare pentru că de acolo înveți. Nu facem aceste vizionări ca să găsim un țap ispășitor, y sau z, nu se pune problema. Mister e foarte comunicativ, este foarte aproape de noi, acest lucru ne-a lipsit. 

Știri de Cluj: Dacă ai face un top personal al antrenorilor din România, cine ar ajunge pe listă?

Dan Nistor: Sunt mulți, nu vreau să supăr pe nimeni, dar clar că Ovidiu Sabău va prinde topul. Mirel Rădoi, un antrenor de la care am avut foarte multe de învățat, la începuturile mele a fost și Petre Grigoraș și de la dânsul am avut foarte multe de învățat. Reghe desigur, iar ultimul pe lista mea ar fi Ioan Andone. 

Comentarii Facebook