Cumpărați, oameni buni, ”U” Cluj! - Editorial FLORIN DANCIU

 

Marți seara, m-am certat cu prietenul meu, ”pesedistul” Dan Canta, la Transivania Live, pe tema, oarecum eternă, a clubului de fotbal ”U” Cluj. 

 

Am susținut că acest club ar trebui desființat și reînființat peste o oră, peste o săptămână, peste cinci ani, dacă se va găsi cineva, compatibil cu istoria, tradiția și pretențiile lui ”U”, în stare să-l preia și să facă performanță sportivă acolo. Sau, în cazul în care nu se găsește acel cineva, clubul poate să rămână în istorie, putem să-i facem o placă memorială și un muzeu. Ceea ce se întâmplă la ”U”, de 20 de ani încoace, e o bătaie de joc, care nu are de-a face cu nimic din ceea ce înseamnă acest club în imaginarul colectiv al ardelenilor, și nu numai. Walter și Anamaria Prodan nu sunt decât încununarea acestei contraperformanțe colective a comunității clujene. Nici nu putea să se termine altfel! 

 

Clubul U trebuie scos de sub influența nefastă a politicienilor, trebuie să înceteze acestă practică jenantă, și cam ilegală, a autorităților de a căuta mereu asa-ziși investitori, interesați mai degrabă de contracte oneroase cu statul, decât de viitorul echipei de fotbal. U Cluj a fost mereu un pretext de făcut tumbe financiare pe banii contribuabililor. A fost femeia cam trecută, cu sânii lăsați și curul mare, traficată de politicieni pe post de curvă de lux. A fost mereu în planul secund, colaterală, mijloc și nu scop!

 

E momentul ca sustinățorii lui ”U” să-și cumpere echipa. Am înțeles că primarul Emil Boc caută (iar) investitori pentru echipă și negociază cu nu-știm-cine să-i plătească lui Walter 1,3 milioane de euro în schimbul acțiunilor. Ce-ar fi ca acești bani să-i pună suporterii lui U, câteva mii sau zeci de mii de persoane, nu știu, să-i dea lui Walter și să devină proprietari. 

 

E nevoie de o minimă oraganizare, de un comitet de inițiativă și un cont în banca. Media sunt sigur că ar promova această acțiune. Daca sunt zece mii de ”U” -isti adevărați ar trebui să pună fiecare, în medie, 130 de euro. Și ar deveni clubul lor, ar putea cere primăriei sigla și palmaresul, s-ar putea organiza într-o societate pe acțiuni cu zeci de mii de acționari deveniți ”socios”, ar putea atrage oameni de afaceri și companii care să susțina curat, dezinteresat, din suflet, acest demers. 

 

Satisfacțiile vor veni cu siguranță. A le cere mereu primarului, prefectului, președintelui Consiliului Judetean etc. să se ocupe de ”U” mi se pare un act de slăbiciune și neputință. E vremea ca ”spiritul” lui ”U”, dacă există, să se manifeste dincolo de cerșetoria către stat și politicieni. 

 

Luați-vă, oameni buni, susținători ai lui ”U”, soarta în propriile mâini! Acum e momentul să se demonstreze dacă ”U” reprezintă și altceva decât nostalgia după vremuri apuse sau teribilismul unor mici găști de cartier autointitulate ”galerie”!

 

Îi răspund astfel prietenului Dan Canta, care s-a suparat pe lipsa mea de patriotism și iubire pentru ”U”. Acum, la ”U” Cluj n-ai ce sa respecți și nici ce să iubești. 

Comentarii Facebook