Joi 2 Februarie

Concursul de alergare ”FUGI CU DONATH” are loc în Pădurea Hoia. Întrecerea aduce aminte de povestea ciobanului DONATH

 

Concursul de alergare ”FUGI CU DONATH” are loc în Pădurea Hoia, în data de 31 mai 2014.

 

”FUGI CU DONATH!” este o cursă de alergare pe un traseu amenajat cu diverse obstacole, însă parcurgerea acestui traseu presupune un efort complex şi necesită o minimă pregătire fizică generală. Evenimentul se adresează sportivilor de orice fel, fie pasionaţi de alergare, crossfit, parkour, free running, escaladă sau alte sporturi. Lungimea traseului este de cca. 5 km (distanţa aproximativă pe care a alergat Donath până în cetate), alergătorii profesioniști urmând a alerga 15 km. Printre obstacole se găsesc pereţi verticali ce vor trebui escaladaţi cu sau fără ajutorul frânghiilor, alte formaţiuni verticale, plane sau piramidale care vor trebui depăşite, pasaje înguste, ascendente, descendente sau în zig-zag ce vor trebui trecute în alergare, tuneluri joase prin care se va trece târâş, segmente în care se va alerga printre anvelope auto sau alte amenajări; se vor face căţărări pe plase textile sau amenajări similare, se vor trece gropi cu apă ori cu noroi şi multe altele. Toate aceste obstacole sugerează dificultățile întâmpinate de legendarul Donath în alergarea sa spre Cetatea Clujului.

 

Concursul readuce în actualitate legenda ciobanaşului Donath, o variantă clujeană a legendei lui Phidippides, eroul care a alergat 42 de kilometri pentru a aduce veste despre lupta de la Marathon, după care, din cauza efortului, a murit. La fel, Donath, un ciobanaş care păştea oile în zona pădurii Hoia a fugit să dea de veste în cetatea Clujului de pericolul turcesc, murind apoi din cauza epuizării. În plus, dorim să promovăm şi Parcul Naţional Etnografic  ”Romulus Vuia”, aparţinând Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

 

Evenimentul va cuprinde și activități complementare - salturi cu parașuta oferite de Skydive Transilvania, tir cu arcul și paintball, precum și cursa Junior, adresată copiilor. 

 

Fugi cu Donath! se află la ediția a doua, ediția din 2013 adunând la start 130 de concurenți.

 

Concursul este orgaizat de Asociația Runsilvania și Clubul Ecologic Transilvania.

Comentarii Facebook