Miercuri 24 Aprilie

Clujeanul Marius Cîmpean s-a calificat la Campionatul Mondial de Triatlon, Ironman 70.3 din St. George, Utah


Sportivul clujean, Marius Cimpean, s-a calificat la Campionatul Mondial Ironman 70.3 (half) ce va avea loc anul viitor în St. George, Utah, SUA, după ce a ocupat locul cinci în cadrul competiției de triatlon desfășurată sâmbătă, 5 septembrie 2020, sub egida Ironman la Tallinn, în Estonia.

Marius a ocupat locul 5 la categoria de vârsta 40-44 ani, obținând astfel calificarea la una dintre cele mai prestigioase competiții de triatlon la nivel mondial.

Ironman 70.3, cunoscut și sub denumirea de Half Ironman, face parte din seria de competiție pe distanțe lungi organizat de World Triathlon Corporation (WTC). Concursul constă în parcurgerea următoarelor distanțe 1.9km înot, 90km bicicleta și 21.1km alergare.

La aceasta competiție la care a luat startul și multiplul campion Mondial, Sebastian Kienle (PRO), s-au înscris 1000 de participant din peste 30 de țări, însă numărul concurenților care au reușit să ia startul, sub 700, a fost afectat de restricțiile de călătorie, astfel incat autoritățile din Estonia au permis în ultimul moment sportivilor care vin din zone cu risc ridicat de infectare să poată intra pe baza unui test negativ, urmând ca la intrarea în Estonia să mai efectueze încă un test.

Pentru mine a fost o aventură călătoria spre Tallinn, având în 2 rânduri zborul anulat pe ultima sută de metri. Mai multe companii aeriene și-au anulat zborurile, transformând deplasarea într-o adevărată provocare de logistica. Momentan provocarea constă în recuperarea banilor din zborurile anulate”, a spus Marius Cîmpean.

Competiția din Tallinn oferă sportivilor o experiență unică, având în vedere traseul, începând cu lacul Harku (temp.17 C) unde are loc proba de înot, urmată de traseul de la bicicletă care te duce pe coasta vestică și încheind cu alergarea, care are loc prin frumosul centru vechi din Tallinn.

Pentru mine, care fac acest sport din plăcere ca și amator, a fost o cursă dificilă în care vântul mi-a ”furat” aproximativ 12-13 minute la bicicleta și 1-2 minute la înot. Condițiile meteo influențează foarte mult rezultatele unei competiții, însă în cele din urmă toți concurenții au parte de aceleași condiții. M-am pregătit de la începutul anului, pentru alte competiții care însă au fost anulate. În cele din urmă, alegerea de a participa la Tallinn a fost un success. După o cursa pe care am terminat-o pe locul 5 la categoria de varsta 40-44 ani, cu timpul de 4h:43min, Ironman mi-a oferit șansa de a participa la campionatul Mondial din 2021, șansă pe care am acceptat-o cu onoare”, a mai spus sportivul clujean.

Este un an dificil pentru sport! La fel ca și în multe industrii, sportul și sportivii au de suferit. În România, până în acest moment am avut ocazia să particip la o singura competiție de triatlon Olimpic, la Arad, care a venit foarte bine pentru mulți sportivi din România. La nivel mondial, primul weekend din septembrie a marcat reluarea unor competiții importante printre care și cea de la Tallinn, Estonia. În Cluj, mai dificil este momentan cu bazinul de înot. Din luna martie, nu mai exista posibilitatea de a te antrena decât în lacurile din apropiere… și asta cu condiția să fii atent la barcile din jur”, a povestit Marius.

Organizarea concursului de la Tallinn ne-a arătat un nou mod de logistică și desfășurare a competiției. Toate procedurile de pregatire necesita timp suplimentar. Totul a fost minuțios pregătit, astfel incat organizatorii au evitat aglomerările, iar sportivii au putut participa in siguranta la un eveniment mult așteptat”, i-a lăudat el pe organizatori. 

Cand vine vorba de mulțumiri, familia este pe primul loc. M-au susținut și încurajat foarte mult. Mulțumesc Mihaela, Vic și Ana! Mulțumesc lui Marcel N. cel care mi-a schimbat modul de antrenament; de aproximativ 3 luni am antrenor. Nu în ultimul rând țin să-i mulțumesc celui care m-a inspirit, încurajat si care mi-a transmis acest microb ”tri” – Flaviu Octavian!

Data de 3 Octombrie, la Mamaia, reprezintă următorul concurs de half, în care sper să iau startul, acesta fiind și ultimul din anul acesta. Cu ocazia aceasta doresc să-i felicit pe organizatori pentru eforturile lor de a-și continua tradiția. Succes!”, a încheiat Marius Cîmpean.

Comentarii Facebook